Urmarirea sarcinii: luna 4

A 4-a luna de sarcina  (saptamanile 13-16)

  • Dezvoltarea  fatului

Copilul creste, devenind pe zi ce trece tot mai activ. La sfarsitul acestei luni, in mod normal, el va avea peste 15 cm lungime si o greutate de aprozimativ 150 de grame. Gura va lua forma finala, cerul gurii si buzele se formeaza iar alveolele pentru mugurii dintilor si coardele vocale se contureaza. Ploapele acopera acum ochii si raman lipite; ele nu se vor redeschide pana in luna a saptea. Radacina unghiilor se formeaza la capetele degetelor si in curand vor incepe sa creasca niste unghiute fragile. Scheletul pana acum moale si cartilaginos incepe gradat sa fie inlocuit de oase micute, dar mai puternice.

  Pana la acest stadiu toti copii se dezvolta la fel, indiferent de sex. Acum, insa fetelor li se dezvolta labiile si clitorisul, din aceeasi cuta a tesutului din care se dezvolta la baieti penisul si testiculele, sub influenta secundara a hormonului de testosteron. In mod uimitor, minusculele testicule si ovarele contin sperma si respectiv ovule, care vor fi in cele din urma folosite mult mai tarziu pentru reproducere.

  Copilul isi redefineste miscarile intrucat muschii si nervii incep sa interactioneze. El isi poate intoarce capul, isi ridica sprancenele si isi ridica fruntea. Deschide gura si isi freaca buzele. Fatul incepe sa bea lichid amniotic si incepe sa faca miscari de respiratie. Aceasta permite spalarea plamanilor cu lichid amniotic, fara a se sufoca, fiindca el primeste tot oxigenul de care are nevoie pana la nastere prin cordonul ombilical.

  Toate nevoile nutritionale ale copilului pentru crestere sunt asigurate de placenta, care indeplineste de asemenea functiile vitale ale plamanilor, intestinelor si rinichilor, pana cand organele proprii ale copilului vor devenii pe deplin mature si vor functiona. Placenta produce totodata hormonii care pregatesc organismul tau pentru nastere si pentru alaptarea copilului, cat si substante de protectie pentru a prevenii infectiile la nastere. Placenta este ancorata de peretele interior al uterului prin mii de proeminente microfine. Sangele copilului este separa de cel al mamei numai de o membrana foarte fina care asigura ca schimbul de oxigen sa se efectueze in mod continuu. Copilului nu-I e niciodata foame si I se asigura tot ce are nevoie pentru a creste.

  • Modificarile organismului matern

  Unele femei se simt extraordinar de bine si chiar se bucura de faptul ca sunt gravide. Daca te privesti intr-o oglinda si observi ca ai gatul mai gros decat de obicei, nu te ingrijora. Se poate ca glanda ta tiroida sa creasca usor in perioada sarcinii, pentru a face fata necesarului suplimentar de iod. Va reveni la dimensiunea normala imediat ce se va naste copilul. Este mult mai bine sa soliciti medicului sa faceti analizele de dozare ale hormonilor tiroidieni in special daca ai avut in antecedente probleme cu tiroida.
Dintii si gingiile  sunt mai sensibile acum si sunt mai predispuse la carii si la sangerari ale gingiilor. Stabileste o programare la stomatologul tau. Spune-I ca esti gravida si ca va trebui evitata expunerea la raze X, anestezia locala nu este contraindicata in sarcina.

  In aceasta perioada se face ecografia pentru aprecierea dezvoltarii fatului in trimestrul I si dublul test ce apreciaza riscul de anomalii cromozomiale ale fatului.

 

 

[icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-3]Luna 3[/icon_button]                                                   [icon_button type=arrowright url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-5]Luna 5[/icon_button]