Urmarirea sarcinii: luna 6

A 6-a luna de sarcina  (saptamanile 21-24)

  • Dezvoltarea  fatului

  Copilul incepe deja sa faca toate lucrurile pe care le face un nou-nascut – isi va descoperi degetul mare, pe care va incepe sa si-l suga. Ploapele ii sunt inca inchise, dar acum are gene. Venele fragile ale copilului transpar prin pielea subtire. Pielea ii este acoperita cu un strat albicios, ca de ceara, un strat protector (vernix) care este secretat pentru a impiedica pielea sa se inmoaie, cat timp copilul este imersat in lichidul amniotic. Un puf fin (lanugo) creste pe spatele copilului, pe brate si pe picioare. Cea mai mare parte a acestui par va cadea chiar inainte de nasterea copilului, dar ramane vizibil la copii prematuri si reprezinta un semn caracteristic pentru copii nascuti prea devreme.

  Mameloanele si glandele mamare se dezvolta. In acest stadiu, copilul cantareste deja 900 grame si masoara 30 de centimetri, perfect intins. Este extrem de viu acum si ii vei simti prezenta din ce in ce mai mult. Copilul tau este acum dezvoltat complet; are nevoie numai sa mai creasca pana la momentul nasterii, cel putin de 3 ori greutatea actuala. Si plamanii lui trebuie sa se mai maturizeze.

  • Modificarile organismului matern

  Vei fi incantata de pielea ta foarte curata, care a devenit mai putin grasa si fara pete. Vei realiza ca parul iti este mai bogat, si creste mai repede. Unghiile iti cresc mai repede. Daca observi ca ti se intareste din cand in cand abdomenul, fara sa te doara, inseamna ca ai contractii, este un semn ca uterul tau se antreneaza, isi intareste musculatura pentru nastere. Aceste contractii nu trebuie sa le percepi ca fiind dureroase. Daca percepi durere sau abdomenul sta mai mult incordat decat relaxat este mai bine sa soliciti un consult medical. Burta iti va creste acum, in medie, cu 4 centimetri pe saptamana. In aceasta luna, uterul tau va creste si el, depasind nivelul ombilicului.

  In aceasta perioada se efectueaza ecografia pentru aprecierea dezvoltarii fatului in trimestrul II de sarcina.

  • Ingrijirea pielii si a corpului in timpul sarcinii

  Echilibrul hormonilor din organism s-a modificat, iar acum ai un nivel mai ridicat din anumiti hormoni. Ai acum cu jumatate de litru de sange mai mult decat obisnuit, care curge prin sistemul tau circulator, iar tesuturile depoziteaza mai multa apa. Circulatia la nivelul pielii s-a imbunatatit.

  Acneea are sanse sa dispara, tenul gras se apropie de normal. In unele cazuri, insa, fluctuatia nivelului hormonilor, asociata cu sarcina, poate avea efecte mai putin dorite. In special in ultimile luni pot aparea pete pe fata si pe spate, obraji umflati, pete uscate si mancarimi.

  Pentru a evita aparitia petelor pe pile este bines a eviti expunerea la soare. Daca vreti sa folositi produse cosmetice evitati produsele ce contin parabeni.

  Nivelul mai ridicat de pigment produs in timpul sarcinii va putea duce la aparitia unor pete de culoare mai inchisa pe frunte sau pe obraz (cloasma). Acestea pot fi destul de disgratioase, dar vor disparea imediat dupa nastere.

  Daca ai alunite in jurul ombilicului sau in jurul mameloanelor, ele vor devenii de culoare maiinchisa in timpul sarcinii, un proces care se intensifica prin expunerea la soare.

  Trebuie sa acorzi atentie mai mare ingrijirii corpului tau si igienei personale, fiindca modificarile hormonale precum si circulatia accelerata a sangelui te vor face sa transpiri mai mult decat de obicei. Apa rece te va ajuta si ea sa contracarezi senzatia neplacuta de greutate in picioare , pe care o vei incerca, mai ales in stadiile mai avansate de sarcina.

  Este indicat sa faci baie, atat timp cat medicul nu ti-a interzis in mod expres acest lucru. Niciodata insa, sa nu stai mai mult de 10 minute, iar apa nu trebuie sa aibe o temperatura mai ridicata de 37 grade C, fiindca altfel vei activa si mai mult circulatia. Va trebui sa eviti folosirea ca aditiv a spumei de baie, deoarece aceasta usuca si mai tare pielea. Cremele si emulsiile pe baza de apa sunt mai indicate. Nu uita sa asiguri umiditatea pielii tale dupa baie. Ea este acum mai uscata si mai sensibila ca de obicei, iar rolul ei a devenit si mai important. O lotiune de corp revitalizatoare reprezinta o buna investitie in acest moment.

  Vergeturile: acestea reprezinta o problema dificila. Pielea pe abdomenul tau, pe solduri, pe fese, pe piept si pe coapse se intinde pe masura ce sarcina avanseaza. Aceasta va face sa apara semne mai mult sau mai putin pronuntate ori dungi cunoascute sub numele de vergeturi. Ele au tendinta sa se accentueze pe masura ce iei in greutate, dar gradul lor de pronuntare este determinat si de alti factori, cum ar fi elasticitatea tesutului tau conjunctiv si a nivelului hormonilor din corpul tau. Daca ai deja celulita, va trebui sa ai grija, intrucat acesta este un semn ca tesutul tau conjunctiv este mai slab de la natura. Poti urma un program care sa-ti faca pielea mai elastica si mai putin predispusa la vergeturi; acesta include masajul uscat cu peria, inot si exercitii usoare. Cel mai important lucru este, masajul in fiecare zi al pielii, pe abdomen, solduri, fese si coapse. Nu conteaza daca folosesti o crema, cum ar fi cea pe baza de migdale dulci, o crema pentru masaj sau un produs special pentru vergeturi. Lucrul cel mai important pe care trebuie sa il faci in fiecare zi este sa te asiguri ca ti-ai masat pielea, prin ciupituri si framantari usoare.
Daca continui sa mai ai vergeturi, nu dispera. Ele se vor estompa dupa nastere, ramanand numai o coloratie sidefie, abia perceptibila.

  Sanii: pentru a te asigura ca sanii tai vor ramane fermi, va trebui sa-I sustii cu un sutien bun in timpul sarcinii si alaptarii. Maseaza-I cu apa rece, atunci cand faci dus, usuca apa de pe ei cu miscari circulare, iar apoi maseaza-I cu un produs special.
Spre sfarsitul sarcinii, iti vei putea intari mameloanele pentru a le pregati de alaptat, frictionandu-le cu o perie moale sau cu un prosop.

 

 

[icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-5]Luna 5[/icon_button]                                                   [icon_button type=arrowright url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-7]Luna 7[/icon_button]