Urmarirea sarcinii: luna 8

A 8-a luna de sarcina  (saptamanile 29-32)

  • Dezvoltarea  fatului

  Organele senzoriale continua sa se dezvolte. Ochii copilului incep sa se deschida din nou si el poate distinge lumina de intuneric. Auzul I se imbunatateste pe zi ce trece. Atunci cand ii vorbesti, nu poate intelege ce-I spui, dar cu siguranta te aude si-ti va recunoaste vocea, imediat dupa nastere.

  Mica lui inimioara bate, inregistrand aproximativ 140 batai pe minut, aproape de doua ori mai repede decat a ta. Copilul deja cantareste doua kilograme si are aproximativ 40 de centimetri lungime.

  In ultimile trei luni, copilul tau va lua mult in greutate si un strat tipic de grasime se va acumula sub pielea lui. El primeste, de asemenea, anticorpi de la mama, prin placenta. Acestea reprezinta substante de protectie, in masura sa distruga bacteriile si virusii care i-ar putea dauna. Ele vor proteja copilul si primele cateva luni dupa nastere, pana ce propriul lui sistem imunitar va deveni destul de puternic.

  • Modificarile organismului matern

  Partea superioara a uterului este aproape la inaltimea la care se va afla si la momentul nasterii si a devenit destul de greu. Nu trebuie sa te surprinda faptul ca, prin presiunea pe care el o exercita pe vezica urinara, trebuie sa dai fuga tot mai des la toaleta.

  Urmareste unele semne cum ar fi: picioarele umflate dimineata, cresterea brusca in greutate, dureri de cap care iti tulbura vederea si dureri de stomac. Daca observi astfel de simptome, consulta-ti doctorul, care va fi in masura sa te ajute.

  Nu uita sa-ti continui programul de prevenire a venelor varicoase (prin folosirea ciorapilor speciali, tinerea picioarelor mai ridicate decat restul corpului, evitarea statului prea mult in picioare, masarea picioarelor printr-un dus rece).

  Aceasta este perioada in care, la majoritatea femeilor se dezvolta instinctul matern.

  •   Pregatirea pentru spital

   Incepi sa nu mai fi la fel de organizata. Te gandesti ca bebelusul poate aparea in oice clipa. Pentru a nu uita ceva, ori pur si simplu, pentru a avea o preocupare, te-ai putea duce cu masina pana la spital ca sa cronometrezi cat timp iti ia. Poti, deasemenea sa-ti pregatesti o geanta cu lucrurile de care vei avea nevoie, cat timp vei sta in spital.

 

 

[icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-7]Luna 7[/icon_button]                                                   [icon_button type=arrowright url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-9]Luna 9[/icon_button]