Ce este Histerosalpingografia (HSG)?

 Este o radiografie a uterului și a trompelor uterine. Un instrument numit un fluoroscop este ușor trecut în canalul colului uterin și o soluție de contrast special (radio-opacă) este injectată în uter. Deoarece acest test necesită utilizarea de tehnologii Rx, aceasta trebuie să fie efectuată în departamentul de radiologie de către un radiolog și ginecolog.

trompa1

  Imaginea cu contrast special apare pe un ecran Rx, astfel medicul poate vedea umplerea uterului și apoi trecerea ei de-a lungul ambelor trompe uterine. Dacă substanța de contrast nu reușește să treacă prin trompe acest lucru ne poate indica o obstrucție a trompelor. Cu toate acestea, uneori, acest eșec poate fi rezultatul unui spasm temporar al trompelor, reversibil.

  Testul HSG poate indica cu precizie locul exact al oricărei obstrucții tubare și poate arăta, de asemenea, prezența unor nereguli de formă ale cavității uterului. Cu toate acestea, acest test nu poate identifica existența unor aderențe pelvine, care pot învălui ovarele. (laparoscopia este cea mai bună metodă de diagnostic și tratament al obstrucțiilor și aderențelor tubare).