Ce teste se fac pentru infertilitate?

  Identificarea cauzelor de infertilitate presupune efectuarea unor teste care să verifice funcția ovarelor (ovulația), existența anomaliilor uterine, a trompelor uterine.

  Pentru verificarea funcției ovariene se dozează din sânge valorile  hormonilor ovarieni și hipofizari, în ziua a 3-a, a 14-a și a 21-a a ciclului menstrual.

  Investigarea si excluderea anomaliilor uterine se realizează prin ecografie transvaginală. Suspicionarea unei anomalii congenitale a uterului necesită efectuarea rezonantei magnetice nucleare (RMN) sau după caz efectuarea unei histeroscopii sau laparoscopii diagnostice.

  Permeabilitatea trompelor uterine se verifică prin histerosalpingografie și/sau laparoscopie. Toate aceste teste se fac de obicei în termen de unul sau două cicluri menstruale.

  Mai multe teste de laborator de specialitate sunt, de asemenea, efectuate pentru a verifica  fertilitatea partenerului masculin. Primul test, cel mai de bază, este reprezentat de spermograma ce verifică numarul,motilitatea și morfologia spermei. În funcție de valorile spermogramei se efectuează teste specifice genetice și dozari hormonale pentru investigarea funcției testiculare.