Ecografia 3D-4D poate diagnostica toate anomaliile fetale?

  Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește prenatal în proporție de 40-60%, neexistând practic posibilitatea de diagnostic 100%. Deasemenea  exista anomalii fetale care nu pot fi evidențiate ecografic sau care au apariție tardiva în cursul sarcinii, astfel ca în momentul examinarii (21-22 sapatamani de sarcina) nu sunt vizibile.

  În plus condițiile de examinare (poziția fătului, obezitatea maternă, etc.) pot determina imposibilitatea evidențierii unor aspecte ale morfologiei fetale.

  Dintre anomaliile morfologice cu apariție tardiva în cursul sarcinii sau cu diagnostic ecografic incert, enumeram:

1.   Anomalii ale sistemului nervos central:

  • Spina bifida oculta – nu se poate evidenția ecografic;
  • Ventriculomegalia border – line poate evolua progresiv către o hidrocefalie;
  • Hidrocefalia – poate apare la orice vârsta de sarcina dupa 18 săptămâni, chiar în cursul trimestrului III;
  • Leziunile cerebrale distructive (prin leziuni vasculare) – pot apare la orice vârsta de sarcină;
  • Microcefalia – diagnosticul ecografic nu este posibil decât în a doua parte a trimestrului II;
  • Leziunile cerebrale determinate de infecții intrauterine pot să nu aibă expresie ecografică vizibilă sau au o expresie ecografică foarte discretă, dar pot avea consecințe funcționale de dezvoltare psihomotorie severe (exemplu leziunile nervoase determinate de infecția cu citomegalovirus) – consecințele nu se pot aprecia decât dupa nașterea fatului.

2.   Anomalii toracice:

  • Hipoplazia pulmonara – are o dezvoltare progresiva, diagnosticul de certitudine putând fi făcut numai în trimestrul III de sarcină.
  • Malformația adenomatoidă chistică  – poate evolua spre agravare sau din contră spre ameliorare sau chiar rezoluție.

3.  Anomalii cardiace

  Pot exista anomalii cardiace cu evoluție progresivă, care nu devin evidente decât tardiv în cursul sarcinii (de exemplu hipoplazia de arteră pulmonara nu este vizibilă decat după 32 saptamani de sarcină).
Unele anomalii diagnosticate pot avea o evoluție spre agravare (care pot determina apariția tardivă a unor semne ecografice) sau din contră pot avea o evoluție favorabilă (de exemplu defectele septale ventriculare de mici dimensiuni situate în porțiunea membranoasă a septului interventricular).

4. Anomalii ale tractului gastro-intestinal:

  • atrezia esofagiană- nu există semn ecografic de certitudine;
  • atrezia duodenală jejunală;
  • chistele abdominale- ovariene, hepatice, splenice sau coledociene; pot să apară din trimestrul II sau III de sarcină.

5. Displazii scheletice

  Displaziile scheletice letale devin evidente după 24 saptamani, iar cele posturale (piciorul strâmb) devin evidente în trimestrul III de sarcină.

6. Anomaliile cromozomiale pot să nu aibă nici un semn ecografic.

7. Tulburările de creștere intrauterină au o evoluție progresivă și necesită evaluare ecografică la intervale de 2 săptămâni.

8. O serie de anomalii fetale (tulburările metabolice, hemoglobinopatiile) nu au expresie ecografică și se diagnostichează după naștere prin teste specifice de diagnostic.