EndoCare Academy

endocare academyEndoCare Academy este noul concept integrat dedicat abordării multidisciplinare și tratamentului chirurgical al endometriozei. Diagnosticul precis, abordarea multidisciplinară a patologiei, de către o echipă integrate-specialiști ȋn chirurgia acestei patologii, medici ginecologi, specialiști ȋn infetilitate, embriologi, anatomo-patologi, imagiști, medici psihologi – constituie cheia pentru a asigura o privire de ansamblu asupra patologiei și pentru a completa ȋntregul “tablou” al acestei boli complexe, circumstanţiale și profund invalidante, la nivel familial si social, pentru viaţa pacientelor.

Până să evolueze chirurgia minim invazivă, laparoscopică și până să avem o explicaţie pentru simptomatologia pelvică dureroasă a femeilor, existenţa endometriozei era destul de controversată. Era descoperită circumstanţial, uneori ȋn cadrul altor intervenţii chirurgicale, explicând de multe ori cauze ale durerilor pe care le prezenta femeia, ȋn anumite etape ale vieţii ei.

Endometrioza rămâne “o boala a teoriilor”, ȋn sensul că există foarte multe teorii etiopatogenice, nefiind decelate cauzele bolii. S-a pornit la drum cu teoria refluxului menstrual, care susţine că sângele menstrual ajunge ȋn cavitatea peritoneală, ȋmpreuna cu celule care se descuamează din cavitatea uterină și se implantează ȋn cavitatea abdominală. Ceea ce s-a constatat ȋnsă este că, deși majoritatea femeilor au reflux menstrual și o parte din sângele menstrual refulează prin trompe ȋn cavitatea abdominală, nu toate au endometrioză. S-a ajuns astfel la concluzia că endometrioza este un mix ȋntre capacitatea de apărare a gazdei, factorii de risc adăugaţi care să ȋi scadă această capacitate de apărare și niște mecanisme enzimatice care ȋmpiedică apoptoza celulară, moartea celulelor.

În momentul de față, nu există un algoritm de diagnostic standard acceptat în unanimitate. Alegerea modalităților imagistice pentru suspiciunea diagnosticului de endometrioză sunt efectuate în funcție de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, tratamentul efectuat și răspunsul la tratament. Analiza minuțioasă a acestor factori poate sugera prezența și localizarea implanturilor. Identificarea corectă a acestor simptome poate să ghideze alegerea investigației imagistice adecvate în funcție de compartimentul afectat. Întârzierea diagnosticului contribuie la morbiditatea asociată cu endometrioza.           

Dacă acum un an chirurgia laparoscopica era considerată „standardul de aur” in tratamentul chirurgical al endometriozei, astăzi, chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă ȋn tratamentul endometriozei.

În timpul intervenției chirurgicale peretele abdominal nu se mai incizeaza, se practică 4 incizii mici, care permit recuperarea rapidă postoperatorie. Sistemul da Vinci este o platformă sofisticată de chirurgie robotică care a fost concepută pentru a amplifica și a extinde capacitățile chirurgului. Cu ajutorul da Vinci, prin intermediul acestor incizii sunt introduse 4 trocare special concepute pentru a reduce trauma de la nivelul peretelui abdominal cu scopul de a reduce durerea postoperatorie.

„Beneficiile pacientului în urma intervenției chirurgicale robotice sunt net superioare. Vorbim de durere postoperatorie scăzută, minimizarea riscurilor de hemoragie post-intervenţie chirurgicală, timp de recuperare mai scurt, lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă, reintegrarea rapidă în activitatea socială.