Ce trebuie să știe pacienta cu endometrioză!

  Pacienta trebuie să aleagă un specialist în endometrioza, care este bine instruit în laparoscopie și în utilizarea tuturor tehnologiilor – cum ar fi electrocauter, ultrasunete, lasere, foarfece – și sa știe cum să aplice fiecare instrument în circumstanțe adecvate.

  Fiecare dintre aceste tehnologii are proprietățile sale unice și poate fi avantajoasă în anumite situații. Tratamentul laparoscolpic al endometriozei presupune un antrenament special în dezvoltarea tehnicilor de disecție laparoscopică.

  Un specialist cu experiență ar trebui să fie în măsură de a eradica toata endometrioza . Eradicarea incompletă a implantelor peritoneale de endometrioză prin excizie incompletă, cum ar fi vaporizarea cu laser sau excizia incompletă, excizia cu ultrasunete incompletă sau vaporizare este pur și simplu un tratament incomplet. Prezența leziunilor de endometrioză la nivelul ovarelor ( cunoscute sub denumirea de endometrioame) determină afectarea funcției ovariene atât prin prezența acestora dar și prin actul chirurgical de excizie al acestor implante. La pacientele tinere cu infertilitate trebuie realizată o chirurgie de exereză a implantelor endometriozice care sa afecteze cât mai putin țesutul ovarian. La aceste paciente cu leziuni extensive de endometrioză este mai bine să se lase pe loc cât mai mult țesut ovarian cu riscul de a lăsa pe loc implante de endometrioză la nivelul ovarului.