Tratament minim invaziv al fibroamelor uterine

Tehnici minim invasive de tratament al fibromului uterin.

  Dr. Petre Bratila si dr. Elvira Bratila au o experiență vastă în tratamentul fibromului uterin prin diverse tehnici minim invasive- fără incizie abdominală. După o evaluare clinică- examen ginecologic și paraclinică-ecografie, rezonantă magnetica nucleară se propune pacientei un plan terapeutic individualizat in functie de particularitățile cazului: dorința de a avea copii, dorința de a conserva uterul, stilul de viată.

  Alegerea procedeului chirurgical minim invaziv de tratament al fibromului uterin se stabilește după evaluarea pacientei în acord cu necesitățile și dorințele acesteia. Există mai multe tehnici chirurgicale de extirpare a fibroamelor ce se pot realiza prin chirurgie minim invazivă- fără incizie clasică abdominală, recuperarea pacinetei realizându-se rapid- în 24-48 ore.

Miomectomia laparoscopică.

  Prin acest procedeu se extirpă doar nodulii fibromatoși lasând uterul pe loc. Excizia fibroamelor se realizeză pe cale laparoscopică prin 3 -4 incizii abdominale de 0.5-1cm.

Miomectomia histeroscopică.

  Tehnica se adresează nodulilor fibromatosi submucoși și presupune extirparea fibromului cu ajutorul unei anse sub video asistare cu ajutorul unei camere introduse în cavitatea uterină.

Histerectomia subtotală laparoscopică.

  Tehnica presupune extirparea porțiunii de uter afectată de fibromele uterine, care prin numar și dimensiuni distorsionează major pereții uterini. Se realizează pe cale laparoscopică prin 3-4 incizii abdominale de 0.5-1cm.

Histerectomia subtotală vaginală.

  Tehnica presupune extirparea pe cale vaginală a porțiunii de uter afectată de fibroamele uterine fără a practica nici o incizie abdominală.

Histerectomia laparoscopică.

  Presupune extirparea uterului- la pacientele aflate în premenopauză – pe cale laparoscopică, fără incizie clasică abdominală,de mari dimensiuni, ci doar prin intermediul a 3-4 incizii de 0.5-1cm. Dacă se constată intraoperator că ovarele sunt sănătoase se lasă pe loc nefiind astfel indusă menopauza.

Histerectomia vaginală.

  Constă în extirparea uterului pe cale vaginală, fără incizii abdominale. Tratamentul se adresează pacientelor aflate în premenopauză cu fibroame de mari dimensiuni ce nu permit conservarea uterului datorită afectării în totalitate a peretelui uterin prin numărul și dimensiunea fibroamelor. Dacă se constată intraoperator că ovarele sunt sănătoase se lasă pe loc nefiind astfel indusă menopauza.

Embolizarea.

Este o tehnică minim invazivă de tratament a fibromului uterin ce nu realizează tratamentul curativ al bolii. Acest tip de tratament nu se adresează fibroamelor submucoase și nu reprezintă un tratament de primă alegere pentru femeile ce doresc să procreeze. Embolizarea afectează vascularizația uterului cu consecințe negative ireversibile asupra endometrului și miometrului. Astfel scade semnificativ rata de concepție a unei sarcinii, crește rata de avort (22%), risc de naștere prematură (28%), de sângerare în postpartum (13%) și de dezvoltare a patologiei obstetricale determinate de defecte ale inserției placentare- hipertensiune arterială dezvoltată pe perioada sarcinii, retard de creștere intrauterină. (Goldberg et al, Obstet Gynecol 2002; 100:869-72.