Urmarirea sarcinii: luna 1

Prima luna de sarcina (saptamanile 1-4)

  • Dezvoltarea  fatului

   Dupa ovulatie care se produce aproximativ in a 14-a zi de la ciclu, ovulul ramane capabil a fi fertilizat timp de circa 12 ore. Daca in decursul acestui scurt interval un spermatozoid al barbatului reuseste sa fuzioneze cu ovulul, intr-una din trompele uterine, atunci o noua viata incepe sa se dezvolte.

  Sexul copilului tau este determinat de tata, ori mai degraba de sperma acestuia. Exista sperma purtatoare de cromozom Y si sperma purtatoare de cromozom X. Daca o sperma purtatoare de cromozomi Y fuzioneaza cu ovulul, rezultatul va fi un baiat; o sperma purtatoare de cromozomi X va avea drept rezultat o fetita.

  Ovulul fertilizat incepe a se divida inca de cand se afla in trompa uterina; intai se divide in doua celule, apoi in patru, in opt, in 16, 32 si asa mai departe.

  In a 7-a zi, embrionul rezultat se va implanta in mucoasa uterine.

  • Modificarile organismului matern

  S-ar putea sa te simti putin obosita, sa ai greturi dimineata sau sanii sa-ti devina mai sensibili. Probabil te vei gandi ca se apropie perioada de ciclu, iar cand aceasta nu se va produce, poti incepe sa te gandesti ca ai putea fi insarcinata.

 Te poti duce, deci, la farmacie sau la medicul tau pentru a face un test de sarcina. Se va testa urina de dimineata, detectandu-se prezenta unui hormon produs de embrion, la scurt timp dupa fertilizare. Doctorii numesc acest hormon HCG.

  Este dificil de stabilit exact momentul in care ai ramas insarcinata. De aceea, doctorii socotesc intotdeauna drept inceputul sarcinii prima zi a ultimului ciclu menstrual si nu data efectiva a conceptiei. De fapt, nu poti sa stii exact decat data la care a inceput ultimul ciclu. Sarcina va dura 40 de saptamani, incepand din prima zi a ultimului ciclu (sau 38 de saptamani de la data conceptiei). Doctorii considera aceste 40 de saptamani drept zece luni, intrucat calculeaza lunile (ca avand fiecare 28 de zile sau patru saptamani a cate 4 saptamani fiecare), in loc de lunile calendaristice. Aceste zece luni sunt echivalente cam cu noua luni calendaristice.

  • Ingrijirea personala si masuri de precautie in timpul sarcinii
  • Trebuie facute analizele specifice screeningului prenatal

  Multe femei nu realizeaza imediat ca sunt insarcinate. Pentru siguranta, orice femeie care intretine regulat raporturi sexuale si care nu foloseste anticonceptionale, va trebuia sa urmeze intotdeauna aceleasi reguli ca si atunci cand este insarcinata. Desigur, fumatul va trebui incetat; mai bine mai devreme decat mai tarziu. Consumul de alcool va fi moderat si, categoric, nu va deveni o obisnuinta.

  Daca observi o scurgere de sange din vagin, este vital sa te prezinti la medicul curant. Sangerarile pot fi nedaunatoare, dar pot fi si un semn ca ceva nu este in regula cu sarcina ta. Daca totusi embrionul a fost serios avariat, va fi greu sa opresti natura sa nu-si urmeze cursul.

  Daca ai practicat in mod regulat exercitii ca ciclism, alergari, plimbari, ai facut innot sau gimnastica, atunci este recomandat sa le continui. Cu toate aceste sporturile mai solicitante si sporturile performante nu sunt recomandate.

[icon_button type=arrowright url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-2]Luna 2[/icon_button]