Urmarirea sarcinii: luna 2

A 2-a luna de sarcina  (saptamanile 5-8)

  • Dezvoltarea  fatului

  Desi embrionul are inca o lungime mai mica de 1 mm, dupa 14 zile pot fi identificate trei straturi diferite de tesut.  Din stratul exterior se va dezvolta sistemul nervos al copilului (definitivat la sfarsitul primei luni de sarcina), pielea, parul, unghiile si partile organelor sale senzoriale, cum ar fi ochii. Din stratul de mijloc se va dezvolta scheletul, tesutul conjunctiv, muschii, inima si aparatul circulator, rinichii si organele sexuale. Stratul interior se va transforma mai tarziu in diferite organe ca: plamanii si aparatul digestiv, inclusiv intestinele, ficatul si pancreasul.

  Inima are o structura foarte simpla in acest stadiu. Dimensiunea sa relativa, comparata cu restul corpului este de zece ori mai mare decat la un corp adult. Din a 20-a zi de gestatie, ea bate de 65 de ori pe minut. Sangele nou format incepe sa curga de la embrion, prin cordonul ombilical, care in acest stadiu, este subtire cat un fir de par, spre placenta, de unde primeste oxigen si substante nutritive.

  In ziua 24, embrionului nu i se disting bratele sau picioarele. Dar numai doua zile mai tarziu, se poate distinge inceputul bratelor si putin mai tarziu si picioarele ca niste aripioare, de-o parte si de alta a noadei. Dupa alte doua zile, membrele superioare si inferioare incep sa se formeze, iar trei zile dupa aceea palmele si conturul degetelor devin vizibile.

  Ochii devin vizibili, aparand ca niste suprafete intunecate pe cap intrucat pigmentul s-a format pe retina. Ficatul, stomacul si intestinele se dezvolta iar rinichii, care nu sunt in intregime formati in acest stadiu, incep sa functioneze.

  La sfarsitul celei de-a doua luni, embrionul are ~ 2 cm lungime, cantareste cateva grame si a suferit deja o transformare impresionanta. Toate organele interne sunt la locul lor, desi unele dintre ele au numai o structura preliminara fragila. In orice caz, embrionul mai are la dispozitie peste 200 de zile pana la momentul nasterii – timp suficient pentru a creste si a permite organelor sale sa devina pe deplin functionale.

  • Modificarile organismului matern

  Sarcina determina o transformare uriasa a corpului; nu trebuie deci, sa ne surprinda faptul ca multor femei aceasta experienta le provoaca o suferinta mai mare sau mai mica.

  Iti va putea crea disconfort, o salivatie mai accentuata, ti se pot schimba gusturile la mancare sau vei avea pofta de anumite alimente.

  Daca suferi de greturi dimineata, incearca sa stai in pat putin mai mult si roaga-l pe partenerul tau sa-ti aduca micul dejun la pat. Mananca mese frugale la intervale scurte. Mananca fructe intre mese, evita alimentele si si mirosurile care iti produc greata (fumul de tigara). Discuta deschis cu partenerul depsre problemele si aspectele care te preocupa. Studii recente au demonstrat ca femeile fericite, fara griji, se bucura mult mai mult de perioada lor de sarcina.

  Daca totusi greata persista si iti e rau atat de des, incat nu poti retine alimentele ingerate, este important sa-i spui asta medicului.

  Hormonii speciali care se elimina in timpul sarcinii relaxeaza fibrele musculare din organele interne. Aceasta pentru a se asigura ca uterul ramane relaxat iar copilul tau se poate dezolta fara a fi deranjat. Pe de alta parte pot aparea adesea efecte neplacute in ceea ce priveste digestia. Aproape jumatate din femeile gravide au arsuri la nivel esofagian, mai ales dupa mese sau cand stau aplecate sau incordate. In general, senzatia dispare daca stai in picioare. Dormitul cu partea superioara a corpului mai ridicata, poate ajuta. Evita ciocolata, cafeaua cofeinizata, tigarile si alcoolul si poarta imbracaminte usoara.

  Gazele intestinale si constipatia de obicei dispar de la sine, daca mananci corect.

 

 

[icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-1]Luna 1[/icon_button]                                                    [icon_button type=arrowright url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-3]Luna 3[/icon_button]