Urmarirea sarcinii: luna 3

A 3-a luna de sarcina  (saptamanile 9-12)

  • Dezvoltarea  fatului

  Embrionul are acum noua centimetri lungime. Capul este inca enorm, in comparatie cu restul corpului. Se profileaza urechile, nasul si buzele, iar ploapele incep sa creasca. Coatele, genunchii, degetele de la maini si de la picioare sunt vizibile clar. Manutele sunt de dimensiunea unui bob de mazare. Scheletul este alcatuit din acelasi cartilagiu moale ca cel de la varful nasului.

  Primii muschi asigura corpului o oarecare conturare, iar mica fiinta este acoperita de un strat fin de piele. Copilul tau va incepe in curand sa exerseze, miscand usor membrele inainte si inapoi, intorcandu-si capul. El efectueaza destul de confortabil acest program de exercitii, intrucat pluteste in lichidul amniotic.

  Organele interne lucreaza efectiv tot timpul. Ficatul si splina produc celulele sangelui, stomacul produce putin suc gastric iar rinichii incep sa excrete primele substante.

  Copilul incepe sa creasca mult in lungime. La sfarsitul celei de-a 3-a luni, are o lungime de 10 cm si cantareste aproape 15 grame, din care jumatate reprezinta capul.

  • Modificarile organismului matern

  Uterul  are acum forma si dimensiunea unei pere, se poate  simti deasupra simfizei pubiene.

  Cel mai indicat mod de igiena locala este folosirea exclusiva a apei. Daca observi ca apare senzatia de mancarime in vagin sau o senzatie de arsura (pustule rosiatice) va trebui sa consulti medicul.

  Tratamentul va fi prescris atat pentru tine cat si pentru partener, pentru a rezolva problema si a nu va infecta unul pe celalalt.

  In timpul sarcinii, urina contine mai multe bacterii decat de obicei de aceea se recomanda sa consumati – cel putin 2 l de lichide  pe zi.

  • Sexul in perioada sarcinii

  Intr-o sarcina normala, nu exista nici un motiv pentru a nu mai face sex. Copilul  este bine protejat impotriva loviturilor de catre lichidul amniotic. Un tampon de mucus, amplasat in colul uterin, protejeaza copilul impotriva infectiilor care ar putea urca din vagin.
Interesul femeilor pentru sex variaza foarte mult pe durata sarcinii. Unele femei manifesta o dorinta mai mare decat de obicei, altora le dispare interesul aproape complet. Indiferent ce s-ar intampla discuta cu partenerul tau despre acest subiect.

  • Regimul alimentar pe perioada sarcinii

  Femeia gravida va trebui sa manance cat mai sanatos pe durata sarcinii. Un lucru trebuie stiut: ca nu trebuie sa mananci cat pentru doi.

  Mult mai important este sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata. Sarcina reprezinta un bun prilej pentru a-ti reconsidera obiceiurile in materie de mancare si a ti le modifica, daca este necesar.

  O dieta corecta, echilibrata trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • Alimente proaspete crude (fructe, legume, salate);
  • Lapte pasteurizat, produse derivate (branza, iaurt etc.);
  • Cartofi, produse cu bob intreg (paine din faina integrala, paste, orez brun);
  • Carne slaba, peste, carne de pasare;
  • Mai putina sare, grasimi si zahar (care nu au calorii);
  • Cinci mese mai mici pe zi, in locul a trei mese mai copioase vor fi mai usor de suportat pentru corpul tau.

  Evita produsele lactate din lapte nepasteurizat si produsele de carne nepreparate termic- pot favoriza infectiile cu Listeria.

  In timpul sarcinii, cerintele energetice sunt mai ridicate, desi lumea tinde sa le considere chiar mai ridicate decat sunt in relitate. Ai nevoie de mult mai multe calorii in ultimele trei sau patru luni de sarcina, dar este esential sa-ti selectezi cu grija substantele nutritive, asigurandu-ti suficiente produse vitale pentru sanatatea ta.

  Proteina reprezinta cea mai importanta substanta nutritiva pentru constitutia corpului omenesc. Nevoia de proteine creste in special in a doua jumatate a perioadei de sarcina, in principal datorita faptului ca amandoi, atat copilul cat si tesuturile viitoarei mame (uterul, placenta) se maresc. Proteina este continuta de carnea slaba, peste, oua, lapte si produse derivate si de legume din categoria leguminoaselor (fasole, mazare, linte, produse din soia), cartofi si nuci.

  Aportul alimentar recomandat de proteine este de 70 g pe zi la femeia insarcinata.

  In general, alimentatia gravidelor acopera sau chiar depaseste necesitatile zilnice de proteine, exceptie facand femeile care apartin unor grupuri cu risc ridicat (vegetarienele sau femeile care provin dintr-un mediu defavorizat).

  Carbohidratii. Metabolismul glucidelor sufera modificari radicale in timpul sarcinii. Glucidele au un rol important in dezvoltarea fatului, iar lipsa lor poate antrena riscul unei diminuari a greutatii la nastere a bebelusului.

  Glucoza este foarte importanta pentru tesuturile fatului. Glucidele lente, in special la micul dejun, pentru a evita riscul unei hipoglicemii dimineata. Micul dejun trebuie sa contina 40 -50 g de glucide lente, ceea ce reprezinta echivalentul a 80 g de paine sau 60 g de cereale. De asemenea, incercati sa repartizati aporturile alimentare de glucide pe durata intregii zile: fibre vegetale, orez si fructe.

  Aportul zilnic de glucide este prin urmare indispensabil in sarcina, cu accent pe zaharurile lente: orez, paste fainoase, cartofi, paine, legume uscate (linte, fasole, naut). Se recomanda consumul zaharurilor complexe care, impreuna cu fructele si legumele proaspete, contin fibre ce lupta impotriva constipatiei.

  Zaharurile simple sunt usor digerabile: lactoza, fructoza si mai ales zaharoza din dulciuri furnizeaza imediat energie organismului.

  Zaharurile complexe (amidonul din cereale sau din legumele verzi) sunt digerate mai greu, dar furnizeaza o energie de durata mai mare.

  Ai nevoie de ei zilnic pentru ca au aport de energie, dar in general se mananca prea multi carbohidrati, in special sub forma de dulciuri (desert, ciocolata, zaharul din ceai sau cafea). Excesul de carbohidrati este depozitat de catre organism sub forma de grasime care se depune pe solduri si pe picioare.

  Lipidele sau grasimile sunt indispensabile dezvoltarii cerebrale a fatului, furnizand vitamine, dar si acizii grasi esentiali de care depind formarea si functionarea sistemului nervos al bebelusului. De altfel, sarcina provoaca o crestere normala a nivelului de lipide (colesterol si trigliceride) din sange, crestere care reflecta nevoile energetice marite ale mamei si bebelusului si nu este legata de tipul de alimentatie.

  In timpul sarcinii ai nevoie si de mai multe vitamine, in special de acid folic, vitamina D si vitamina B12. acestea se regasesc intr-o mare varietate de alimente; va trebui deci sa ai un regim alimentar foarte variat pentru a te asigura ca iti poti procura substantele nutritive de care ai nevoie. Multor gravide li se vor administra multivitamine, adaptate nevoilor lor speciale. Aceste produse trebuie sa contina minerale  si alte elemente, cele mai importante fiind fierul, calciul si magneziul.

  Fierul  este necesar pentru producerea hemoglobinei din globulele rosii. Hemoglobina este raspunzatoare de captarea si transportul oxigenului in corp. Un organism care are deficiente de fier si nu este alimentat suficient cu oxigen va resimti o senzatie de oboseala. Spanacul, salata, lintea, galbenusul de ou, ficatul si nucile contin toate fier.

  Cu toate acestea, chiar si cel mai complet regim alimentar, se dovedeste, de obicei, insuficient pentru a-i furniza organismului necesarul suplimentar de fier, pentru a face fata perioadei de sarcina, nasterii si alaptatului la san. Asadar, suplimentul de fier, sub forma unor produse speciale este adesea de neevitat.

  Copilul nenascut are nevoie de calciu pentru a i se forma oasele si dintii. Organismul copilului contine la nastere intre 25 si 40 grame de calciu. Aceasta inseamna ca tu va trebui aproape sa-ti dublezi ratia de calciu, echivalentul a inca jumatate de litru de lapte baut zilnic. Daca nu-ti place laptele va trebui sa iei un supliment de calciu fiindca altfel, copilul isi va lua necesarul din scheletul tau.

  Unul dintre efectele magneziului este acela de a calma spasmele musculare. Un supliment adecvat de magneziu va reduce considerabil pericolul de contractii premature si in consecinta nasterea prematura. Carceii in timpul noptii sunt un semn al deficitului de magneziu.

  Va trebui sa utilizezi sarea cu cumpatare. Excesul de sare te va face sa retii apa in organism (primul semn este de obicei acela de picioare umflate) iar aceasta conduce la ingreunarea in mod inutil a activitatii inimii si a circulatiei. Asezoneaza-ti alimentele cu ierburi proaspete si piper si incearca sa nu consumi alune sarate si alte produse de la snack-bar.

  Va trebui sa reduci consumul de alcool, daca se poate la minim. Alcoolul ca si nicotina introduse in organismul tau trec in sange prin placenta, astfel incat tot ceea ce bei si fumezi ajunge si la copil. Atat nicotina cat si alcoolul pot intarzia dezvoltarea copilului sau pot cauza malformatii. Ceaiul si cafeaua sunt sanatoase numai daca sunt consumate in cantitati normale.

  Multe femei sufera de constipatie in timpul sarcinii. Poti incerca sa rezolvi problema consumand mai multe fibre – printre sursele indicate numarandu-se painea din faina integrala, fructele si legumele. Uneori, poate fi recomandabil sa adaugi si tarate la dieta ta (ex: le poti amesteca cu iaurt). Sucul de fructe si fructele uscate pot deasemenea stimula activitatea intestinala.

 

 

[icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-2]Luna 2[/icon_button]                                                   [icon_button type=arrowright url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-4]Luna 4[/icon_button]