Urmarirea sarcinii: luna 5

A 5-a luna de sarcina  (saptamanile 17-20)

  • Dezvoltarea  fatului

  Copilul se misca tot timpul, cu si mai multa forta, iar spre sfarsitul celei de-a 18-a sau a 20-a saptamani, vei simti primele lui miscari. Nu trebuie sa fiti ingrijorata ca nu il simtiti foarte des la aceasta vîrstă de sarcină si in special daca este prima sarcina. Unii copii sunt mai active decat altii. Copilul tau va avea perioade de activitate, intercalate cu perioade de odihna, atunci cand doarme.

  La acest moment, el dispune inca de spatiu de miscare, pentru ca este inconjurat din toate  partile de aproximativ un sfert de litru de lichid amniotic.

  Copilul are deja greutatea uni grapefruit (circa 300 grame) si are peste 20 cm lungime. Placenta ii furnizeaza copilului, prin cordonul ombilical, substantele nutritive si oxigenul.

  • Modificarile organismului matern

  Uterul a crescut considerabil in dimensiune, iar abdomenul s-a rotunjit. Daca-ti vei apasa abdomenul cu degetele vei putea simti partea superioara a uterului, sub ombilic.

  Este posibil sa te fi ingrasat aproximativ patru kilograme. O zecime din acest surplus reprezinta copilul si o zecime, lichidul amniotic. Placenta reprezinta cam jumatate din greutatea copilului, iar uterul, cu intregul sau continut, cantareste aproximativ un kilogram. Deci, de unde au aparut celelalte trei kilograme?

  Aureola mameloanelor este acum mai inchisa la culoare si mai mare, iar sanii sunt cu pana la 200 grame mai grei.

  In acelasi timp, insa, vei avea si picioarele si gleznele umflate, poate chiar si mainile si degetele, ceea ce nu este insa periculos. Aceste fenomene vor aparea in special seara si in zilele calduroase. Poti contribui la indepartarea acestor simptome, prin masarea picioarelor umflate cu o perie, sub jet de apa rece, deplasand peria in sus, in directia inimii si apoi, odihnindu-te cu picioarele mai ridicate decat restul corpului.

  Daca insa, observi ca membrele au inceput sa ti se umfle prea tare dimineata si ca, brusc, te-ai ingrasat prea mult si nu te simti bine, iti recomandam sa te prezinti neintarziat la medic.

  Incepand din luna a sasea, te vei ingrasa intre un kilogram si un kilogram si jumatate pe luna. La momentul nasterii vei cantari cu 10 pana la 12 kilograme mai mult decat in momentul in care ai ramas gravida, desi copilul si toate structurile asociate perioadei de sarcina cantaresc mai putin de jumatate din acest exces de greutate.

  Este important sa te cantaresti regulat si anume cel putin o data pe saptamana.

  Nu este o idee buna sa tii regim in timpul sarcinii.

 

 

[icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-4]Luna 4[/icon_button]                                                   [icon_button type=arrowright url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-6]Luna 6[/icon_button]