Urmarirea sarcinii: luna 9

A 9-a luna de sarcina  (saptamanile 33-36)

  • Dezvoltarea  fatului

  Copilul acum se va misca mai putin decat pana acum. El se pregateste acum pentru obositorul proces pe care-l presupune venirea sa pe lume si deja a facut manevrele necesare pentru a se aseza in pozitia corecta. Capul este de obicei indreptat in jos si se sprijina pe bazin, unde este tinut in loc de oasele pelviene foartea maleabile, care-l inconjoara.

  Capul reprezinta partea cea mai lata a copilului si in acelasi timp cea mai putin flexibila si cea mai grea. In general, este prima parte care apare la momentul nasterii si dilata traseul pentru a-I permite si corpului sa iasa. Oasele copilului nu sunt sudate, astfel incat se pot comprima usor la incheieturi (suturi). La imbinarea oaselor craniene exista si spatii libere, cunoscute sub numele de fontanele. Puteti intalni astfel de zone moi in partea superioara si posterioara a capului.

  In cazuri rare, copilul este pozitionat gresit, cu sezutul inainte. Doctorii numesc asta pozitie pelviana. Desi aceasta pozitie nu este la fel de buna ca atunci cand copilul vine cu capul inainte, unele femei se descurca totusi sa nasca pe cale naturala, in special cele care au mai nascut deja. Totusi, daca copilul este asezat de-a latul abdomenului (prezentare transversala), nasterea se va face prin operatie cezariana.

  Inima copilului bate si pompeaza peste 300 de litri de sange pe zi prin doua artere ombilicale inspre placenta, unde sangele este imbogatit cu oxigen si substante nutritive si se reintoarce spre vene. Cordonul ombilical, cel care face legatura intre copil si placenta, are aproximativ 50 de centimetri lungime si este foarte rigid.

  Copilul are acum 45 de centimetri lungime si aproape ca a atins lungimea de la nastere. El este si greu, cantarind circa 2700 grame. Acum copilul nu mai dispune de prea mult spatiu de miscare si asteapta doar sa vina pe lume.

  • Modificarile organismului matern

  La 34 saptamani trebuie sa soliciti un examen sumar de urina, urocultura si examen al secretiei vaginale- in acest fel se depisteaza infectii ce pot fi tratate la timp.

  La sfarsitul acestei luni, in saptamana 36, uterul atinge punctul sau cel mai de sus fiind la nivelul cosului pieptului. Toate celelalte organe din abdomenul si din pieptul tau stau comprimate destul de brutal si nu-ti permit sa respiri usor. Corpul uterin coboara si el cu circa cinci centimetri, facand mai mult loc organelor tale. Situatia se va calma cu circa trei saptamani inainte de nastere.

  In acest stadiu, contractiile repetate constituie in mod frecvent cauza unei alarme false. Ele difera de contractiile resimtite in prima faza a nasterii, prin aceea ca nu sunt regulate si sunt cu mult mai slabe ca intensitate decat contractiile normale. Nu toate femeile se confrunta cu astfel de contractii. Daca observi totusi ca abdomenul ti se intareste ori ca ai o usoara senzatie de durere de spate, mai jos de mijloc este bine sa solicitati un consult de specialitate la spital.

  Ai luat circa 8 kilograme in greutate de cand ai ramas gravida. Acum, ar trebui sa te cantaresti cel putin o data pe saptamana. N-ar trebui sa te mai ingrasi mai mult de circa 500 grame pe saptamana.

  Urmareste valorile tensiunii arteriale.

  • Alaptatul la san

  Laptele matern contine cantitati optime de substante nutritive necesare copilului. El ii va furniza copilului anticorpi si vitamine, cantitatea de lapte modificandu-se automat, in functie de necesarul copilului. Sugarul este cel care poate regla cantitatea de lapte produsa;

  Dimensiunea sanilor nu este importanta in alaptare, fiindca glandele care secreta laptele au aproximativ aceleasi dimensiuni, indiferent daca ai sanii mari sau mici. In fapt, dimensiunea sanilor tai este determinata de cantitatea de tesut adipos pe care o contin.

  Regimul alimentar in perioada in care alaptezi este la fel de important ca si cel din perioada sarcinii. Corpul tau are nevoie de mai multe lichide, calciu, fier si vitamine. Adesea nu este posibil a se asimila tot acest necesar suplimentar numai din alimente. De aceea, ar fi o idee buna sa iei preparate cu vitamine si in perioada in care alaptezi.

  Trebuie sa eviti tigarile si alcoolul, fiindca substantele daunatoare pe care le contin vor fi transferate copilului prin lapte si ii pot face rau.

  Laptele matern nu contine microbi si asigura o digestie sanatoasa, fiindca bacteria cea mai buna din intestin (Bifidus bacteria) se dezvolta numai la copiii alaptati la san.

  Alaptatul la san face sa se statorniceasca o relatie intima intre mama si copil. Copilul simte caldura corpului tau, iti aude bataile inimii, care-i sunt familiare si-ti simte mainile cum ii mangaie tandru capsorul. Aici este locul unde el se simte cel mai fericit. Alaptatul la san da posibilitatea uterului de a reveni la dimensiunea normala dupa nastere, fiindca stimuleaza producerea hormonului oxitocina. Aceasta provoaca contractiile uterului, evitandu-se astfel retinerea in organism a deseurilor postnatale (lohiile) care contin germeni microbieni. Unele femei se confrunta cu contractii dureroase ale uterului atunci cand isi tin copilul la san. Femeile care si-au alaptat copiii la san sunt mai putin predispuse de a face cancer de san.

  Multe femei simt nevoia sa mai astepte ceva timp pentru a se reface dupa o nastere obositoare, inainte de a ramane din nou insarcinate. Alaptatul la san reduce probabilitatea de a ramane insarcinata imediat, dar are efect contraceptiv numai atat timp cat timp copilul este alaptat la un interval de patru pana la sase ore. Imediat ce se mareste intervalul este posibil sa ramai insarcinata din nou. Cu alte cuvinte, alaptatul la san nu reprezinta o metoda contraceptiva pe care sa te poti baza; de aceea, trebuie sa discuti cu medicul tau despre acest subiect.

  Daca, din anumite motive, esti in imposibilitatea de a-ti alapta copilul la san, poti folosi una dintre multiplele formule existente iar aceasta, cu siguranta, nu te va face sa te simti o mama mai putin buna.

  N-ai nici un motiv sa-ti faci mustrari de constiinta, fiindca mult mai important e ca bebelusul sa fie hranit intr-o atmosfera de afectiune, destinsa, decat sa-l alaptezi impotriva vointei.

 

 

[icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-8]Luna 8[/icon_button]                                                   [icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-10]Luna 10[/icon_button]