ZILELE SPITALULUI CLINIC DE OBSTETRICA SI GINECOLOGIE „PROF. DR. PANAIT SÎRBU”

Zilele Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”

Intre 25-27 octombrie s-a desfășurat în București manifestarea științifică “Zilele Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie “ Prof. Dr. Panait Sîrbu”. Conferința sub organizarea Prof. Dr. Elvira Brătilă, șef de clinică al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof.Dr. Panait Sîrbu” și a Dr. Marcel Moisa Ovidiu, Manager în cadrul spitalului, a oferit un program științific de amploare, ce a inclus teme de interes în activitatea spitalului -medicină materno- fetală, uroginecologie și tratamentul minim invaziv laparoscopic al endometriozei profunde și al patologiilor oncologice ginecologice.

Subiectele din tematica manifestării au fost abordate atât din punct de vedere teoretic, cât și practic.

De la indicații de tratament si tehnici chirurgicale de ultimă oră în tratamentul patologiilor de sferă urogenitatală, monitorizare, tratament și chirurgia cancerelor de endometru, vulvar sau col uterin, la noile tehnici laparoscopice în chirurgia endometriozei, experiențele centrului nostru s-au îmbogățit cu informații și schimb de opinie interdisciplinară relevantă.

Pentru tinerii specialiști și rezidenți au fost organizate sesiuni de livesurgery și training laparoscopic, unde participanții au putut exersa pe pelvitrainere Storz diverse tipuri de suturi sub îndrumarea Prof. Dr. Solomayer Erich Franz (Germania), un leader internațional în tratamentul laparoscopic al endometriozei profunde si chirurgiei oncologice de sferă genitală.

Am fost onorați să avem alături vechi prieteni din centre de referință la nivel european, Dr. Andrei Muller Funogea si Dr. Burghard Abendstein, care au prezentat lucrari deosebite si interventii chirurgicale transmise live de tratament al prolapsului utero-vaginal.

În cadrul zilei dedicate medicinei materno-fetale s-a desfășurat o sesiune live de examinare ecografică a gravidelor – trimestrul 1, 2 si 3 sub îndrumarea Prof. Dr. Gabriele Meyberg-Solomayer (Germania). În cadrul workshopului intitulat ”Conspicuous findings in the four chamber view and outflow tracts” cu examinarea cordului fetal în toate cele trei trimestre ale sarcinii au avut loc cursuri de training hands-on, la care participanții interesați au putut primi informații utile despre obținerea imaginilor ecografice corecte și interpretarea acestora în context clinic.

Într-o abordare nouă și inovativă, interactivă și multidisciplinară, congresul a reprezentat o oportunitate pentru schimbul de idei între specialiștii în domeniu, ca baza pentru colaborarea între diverse specializări și progresul domeniului nostru.

“Am considerat că inițierea acestei manifestări va fi un corolar al activității noastre în Spitalul “Prof. Dr. Panait Sîrbu”. Un moment de recunoștință pentru munca depusă de înaintașii noștri. Este firesc să aducem recunoștință marilor nume, celor care au pus bazele acestui spital. Să adăugăm fiecare dintre noi aportul prin ce facem zi de zi mai bun, mai bine, împreună cu echipa noastră. Să ne up-datăm permanent cunoștințele, tehnicile chirurgicale șu experiența profesională cu noutatea și practica centrelor de referință din lume. Pentru a privi cu încredere către un viitor mai bun pentru pacienții noștri. Istoria unui loc o fac oamenii săi. Se cuvine, într-un astfel de moment, să le recunoaștem meritele și să le mulțumim pentru eforturile de zi cu zi.”

Prof. Dr. Elvira Brătilă

Șef de Clinică al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof.Dr. Panait Sîrbu”