Chirurgia cosmetică vulvo-perineală

  Chirugia cosmetică vulvo-perineală

  Chirurgia cosmetică a organelor genitale externe este un domeniu puțin abordat în Romania. Aceată ramură a chirurgiei ginecologice are drept scop corectarea unor defecte anatomice sau restaurarea la un aspect normal a vulvei și vaginului în cazul malformațiilor, după traumatismul obstetrical sau patologia specifică.

  Femeia modernă indiferent de vârstă dorește să arate bine din toate punctele de vedere. Pudoarea excesivă a secolelor trecute este înlocuită de tendința la invitație sexuală care poate fi discretă și rafinată sau agresivă în funcție de nivelul de educație și temperamentul fiecăruia. Ori în momentul în care invitația devine fapt orice femeie dorește să nu îi fie rușine de cum arată.

  1. Ruptura de perineu

  Ruptura de perineu constă în deformarea intrării în vagin ca urmare a traumatismului la naștere sau vindecării vicioase după epiziotomie (tăietura care se practică la naștere pentru a ușura expulzia fătului). Perineul la femeie se definește ca regiunea anatomică situată între vagin și anus. În mod normal acestă distanță măsoară 3-4cm în funcție de particularitățile anatomice ale fiecăruia. Perineul este acoperit de piele care este bogat inervată sub care se află de fiecare parte musculatura perineală. Pe mijloc cele două zone musculare sunt unite printr-o structură solidă numită corp perineal. Ruptura propriu-zisă interesează corpul perineal în diverse grade ceea ce face ca aparența rupturii de perineu să fie diferită. Pentru ruptura completă a corpului perineal, spre exemplu, nu mai există o distanță între vagin și anus.

Perineul-normal

  Fig. 1. Perineul normal –menține intrarea în vagin închisă. În ruptura de perineu vaginul este deschis.

  Ruptura de perineu cel mai frecvent întâlnită este cea care interesează 1-2cm de la intrarea în vagin (ruptura de perineu gradul I-II). Mulți medici vorbesc despre ruptura veche de perineu – este o expresie consacrată care definește faptul că ruptura s-a produs cu mult timp în urmă.

  Cel mai frecvent simptom dat de ruptura de perineu este un discomfort variabil în timpul activității sexuale. În multe cazuri ruptura de perineu este asociată de către paciente cu pierderea de urină în timpul efortului. Nu este nici o legătură între aceste două noțiuni incontinența urinară având cu totul alte cauze.

  Perineoplastia

  Ruptura de perineu are tratament exclusiv chirurgical. Perineoplastia este o operație cosmetică care are drept scop restaurarea aspectului normal al organelor genitale externe și redării funcționalității normale în timpul actului sexual. Perineoplastia  poate fi asociată cu alte operații pentru rejuvenare genitală (plastii de labii mici, augmentare de labii mari, operații pentru restabilirea poziției clitorisului sau prolaps genital).

  Perineoplastia este una dintre cele mai complexe și meticuloase operații cosmetice care se practică astăzi. Acest tip de operație necesită extrem de multă precizie și acuratețe pentru a avea rezultate de calitate. Majoritatea chirurgilor au experiență limitată sau deloc în acest tip de intervenții cosmetice , motiv pentru care pacientele trebuie să se orienteze foarte bine când își aleg locul unde urmează a fi operate.

  În ce constă operația?

  Perineoplastia are drept scop restaurarea vaginului și anusului incluzând restaurarea pielii, apropierea musculaturii și recalibrarea vaginului la intrare. Acest tip de operație se deosebește de vechia operație de perineu unde țesuturile erau apropiate prin suturi cu fire groase nerezorbabile care apropiau laolaltă toate straturile anatomice. Aceste operații aveau ca și consecință dispareunia (dificultatea de a avea un contact sexual normal, nedureros) în proporție de peste 50%.

  Multe paciente operate după vechea metodă aveau dificultăți care mergeau până la imposibilitatea penetrării, situație care necesita o altă operație de corecție. Operația se realizează sub anestezie spinală sau intravenoasă fără a fi nevoie de ventilație asistată.

Care sunt riscurile operației?

  Ca pentru oricare alt tip de operație și perineoplastia are anumite riscuri:

  • Sângerarea după operație care este redusă cantitativ și durează câteva zile oprindu-se spontan. Sângerarea mai importantă poate apare la pacinetele care luau înainte de operație medicamente cu efect anticoagulant (Aspirină, Sintrom, etc). aceste cazuri apar în proporție de 1/100 și nu necesită transfuzii.
  • Urinarea frecventă sau dificultatea de a urina care se manifestă în primele  două zile și care dispare spontan. În cazuri deosebite se poate remonta o sondă vezicală pentru 12-24 de ore
  • Durerea postoperatorie este de regulă redusă și cedează ușor la medicația administrată. Pacientele trebuie să evite efortul fizic și constipația  care pot accentua durerea
  • Inflamația sau infecția plagii apare extrem de rar în special la paciente care au avut infecții locale inainte de operație (abcese perianale, fistule perineale, foliculită rebelă la tratament). Antiobioticele vor fi administrate numai la aceste paciente.
  • Pacientele care au avut infecții sau micoze vaginale înainte de operație vor face un tratament de prevenire a acestora postoperator.

Perineoplastie

  Fig. 2 Perineoplastie. Aspectul înainte de operație unde se paote vedea că vaginul este vizibil în partea sa inferioară și aspectul după operație unde orificul vaginal este ascuns de labiile mici (situația normală)

Plastia labiilor mici (labioplastia)

  Plastia labiilor mici este în același timp o operație cosmetică dar și de corecție a unor defecte anatomice. Cel mai frecvent întâlnite cazuri sunt hipertorfia (dezvoltarea excesivă)   și asimetria labială.

  Dacă asimetria labială este un aspect pur cosmetic ce urmează a fi corectat, hipertrofia labială poate fi extrem de jenantă atât în viața de toate zilele cât și în viața intimă.

  asimetrie-labiala

  Fig. 3 Hipertrofie labială, asimetrie labială

  Scopul corectării este nu numai cosmetic dar și igienic. Datorită iritației permanente prin purtarea unor pantaloni strâmți pot apare inflamații și infecții la acest nivel.

  Operația constă în reducerea excesului de țesut unilateral când este vorba despre asimetrie sau bilateral în cazul hipertrofiei cu refacerea conturului labial la dimensiuni normale.

labioplastie