Incontinenta Urinara de Efort

Incontinenta urinara la femeie este o afectiune frecventa astfel incat mai mult de 25% din femei cu varste cuprinse intre 18-80 de ani sufera de aceasta afectiune. De fapt procentul este mult mai mare intrucat o mare parte din femei se feresc sa apeleze la medic considerand aceasta ca o infirmitate pe care trebuie sa o suporte ca o consecinta a nasterilor. Incontineta urinara se defineste ca pierderea de urina prin uretra in timpul efortului sau ca urmare a necesitatii imperioase de a urina care nu poate fi stapinita prin propria vointa.

In acest fel se deosebesc cele doua forme principle de incontineta urinara: incontineta urinara de efort si incontineta prin imperiozitate. Aceste doua forme pot exista separat dar pot si coexista. Cel mai frecvent intilnita este incontineta urinara de efort. Pierderea de urina se produce ca urmare a efortului de tuse, stranut, la ridicarea de greutati etc. Poate îmbracă forme ușoare ca pierderile ocazionle de urina sau forme grave ca pierderea de urina la modificarea de poziție sau mers.

Cauza incontinentei urinare de efort este anatomica si consta in slabirea sistemului de susținere al uretrei sau in alterarea constitutiei anatomica a uretrei. Cele doua cauze au soluții diferite. Deși cel mai frecvent afectate sunt femeile care au nascut incontineta urinara de efort afectează si femei nulipare sau fete piana in 20 de ani.

Incontineta urinara de efort este progresiva. Odată declansata rareori se amelioreaza spontan. Din acest motiv medicul trebuie consultat la primele semne. Multe femei nu relatează acest simptom, din pudoare, nici chiar cind fac un consult de specialitate pentru alta afectiune ginecologica.

Exista si forme pasagere de incontinenta urinara de efort ca cele care apar in cursul sarcinii si dispariția primele săptămîni de lehuzie.
Se cunosc numeroase solutii care produc ameliorarea acestui simptom, dar niciodata disparitia lui completa. Formele ușoare de incontinenta, in special la femei tinere inaintende menopauza beneficiază de tratament conservator (gimnastica Kegel, biofeedback, etc). In marea majoritate a cazurilor tratamentul nu poate fi decât chirurgical.

Pana in prezent au fost concepute peste 200 de procedee, 200 tehnici chirurgicale care au acest scop. Riscul de reaparitie dupa acestea este de 20-70%. In ultimii 10 ani au fost imaginate tehnici prin care uretra feminina se profeseaza cu materiale sintetice. Dintre acestea procedeele numite TVT(transvaginal tape) sau TOT(transobturator tape) sunt cele mai cunoscute.

Echipa clinicii Elginmed a dezvoltat si pus la punct o tehnici proprii de tratament al incontinentei urinare și a prolapsului utero-vaginal cu rezultate de succes pe termen lung de peste 90%. Tehnicile practicate se poate desfasura sub anestezie rahidiană sau generala, sunt usor de suportat pentru bolnava care poate fi externata in 24 de ore. Bolnava pleaca acasa cu incontinenta urinara restabilita fara fenomene de retinere a urinii si se poate integra in viata sociala imediata.

Clinica Elginmed este specializată in tratamentul incontinentei urinare de efort si prolapsului uterovaginal. Metodele noastre de tratament sunt cele mai moderne acceptate si confirmate pe plan național si internațional cu o rata de succes de peste 90%.