Oncologie Ginecologica

POATE FI PĂSTRATĂ FUNCȚIA MENSTRUALĂ SI REPRODUCTIVĂ ÎN CAZUL ÎN CARE PACIENTA ESTE DIAGNOSTICATĂ CU CANCER DE COL UTERIN ?

Raspunsul este sigur DA, dar numai pentru formele incipiente de cancer de col uterin (stadiile IA și IB).

În stadii incipiente, în marea majoritate a cazurilor, cancerul de col uterin este localizat strict la nivelul colului uterin. Totuși în procente variind între 0,5-15% celulele canceroase se pot propaga către ganglionii limfatici din pelvis prin intermediul structurilor fibroase care leagă uterul de pereții pelvici –parametrele

Pentru a putea conserva uterul fără riscul ca boala să recidiveze sunt necesare câteva condiții :

Tumora situată la nivelul colului uterin să nu depășească în dimensiuni 4cm;

  • Ganglionii pelvici sa nu fie invadați de celulele canceroase;
  • Tumora să nu se extindă ascendent la corpul uterului;

 

O condiție esențială pentru ca pacienta să poată proceia ulterior este ca aceasta să nu fie iradiată înaintea operației Cînd aceste condiții sunt îndeplinite se poate practica o intervenție chirurgicală conservatoare denumită: TRACHELECTOMIE RADICALĂ VAGINALĂ CU LIMFADENECTOMIE PELVICĂ LAPAROSCOPICĂ.

Acest tip de operație a fost imaginat de către profesorul francez Daniel Dargent de la care am avut onoarea de a învăța in mod direct operînd impreună la Clinica de ginecologie din Spitalul Militar Central din București pe care am condus-o mai bine de 12 ani.

Operația se desfășoară prin două tehnici minim invazive chirurgia vaginală și chirurgia laparoscopică care oferă pacientei o recuperare exterm de rapidă care îi permit să părăsească spitalul după două zile.

Pentru acest tip de operație este necesar un antrenament special și calități chirurgicale deosebite pe care chirurgii care formează echipa clinicii Elginmed le dețin în mod prioritar în Romania.

În intreaga lume au fost operate pînă în prezent peste 900 de cazuri și sau obținut sarcini duse la termen în proporție de 60%. Experiența noastră se referă la aproape 30 de cazuri operate în intervalul 2006-2011 ceea ce reprezintă un număr semnificativ. În 4 cazuri am obținut sarcini duse la termen. Nu am avut nicio complicație sau recidivă a bolii.

În ce constă Trachelectomie Radicală ?

Trachelectomia radicală este compusă din doi timpi principali:

Timpul laparoscopic prin care se urmărește găsirea și analiza în același timp a ganglionului sentinelă (ganglionul sentinelă este primul ganglion din lanțurile ganglionare pelvice care poate fi invadat de celulele canceroase, dacă acesta nu este afectat nici ceilalți ganglioni nu vor fi)

Timpul vaginal prin care se urmărește extirparea colului bolnav impreună cu partea superioară a vaginului și parametrele, după care vaginul va fi anastomozat cu corpul uterin refăcînd integritatea tractului genital

Care sunt riscurile operației ?

Riscurile operației se pot materializa prin complicații intraoperatorii și prin complicații la distanță legate de obținerea sau ducerea la bun sfârșit a unei sarcini. Complicațiile intraoperatorii sunt reduse în cazul cind operația este realizată de chirurgi cu experiență și marea lor majoritate se pot rezolva intraoperator fără a pune viața în pericol. Complicațiile la distanță se materializează în procente variabile de avorturi sau nașteri premature sau de riscul de recidivă al bolii.

Din acest punct de vedere trebuie reținut ca PENTRU ACELAȘI STADIU DE BOALĂ RISCUL DE RECIDIVĂ ESTE SIMILAR ATÎT PENTRU OPERAȚIILE MUTILANTE CÎT ȘI PENTRU TRACHELECTOMIA RADICALĂ.

Această afirmație este facută în baza unor studii statistice pe intervale de timp de aproape 20 de ani de urmărire a pacientelor cu cancer de col uterin în stadii incipiente