Cancerul de Col

Cancerul de col uterin

Chirurgia cancerului de col uterin porneste sub auspiciul a doua principii de baza: prezervarea fertilitatii femeii aflate la varsta reproductiva, care doreste in viitor sa aduca pe lume copii si tratamentul individualizat, in functie de stadiul bolii, de extinderea sectoriala a cancerului si de modalitatile de preventie ale recidivei.

Chirurgia cancerului de col se imparte in doua tipuri: chirurgia cancerului de col precoce, vorbim de stadiul 1A si 1B1, respectiv tumori sub 2cm si chirurgia cancerului de col in stadii avansate, tumori de peste 4cm, cu potential de extindere si evolutie.

In stadiile de cancer precoce, daca pacienta doreste sa aiba copii, se pot face tratamente conservatoare astfel incat sa isi pastreze functia menstruala si capacitatea de procreere. De regula, se excizeaza colul uterin, cu tesuturile inconjuratoare, acolo unde cancerul disemineaza frecvent, impreuna cu ganglionii limfatici. Ii putem pastra astfel uterul, esential pentru implantarea unei sarcini.

Cand vorbim despre o operatie conservatoare, interventia se face in 2 timpi:

  1. Identificarea ganglionilor santinela, prin injectarea unei substante colorata, pentru identificarea ganglionilor pe dreapta si stanga, pe unde dreneaza cel mai frecvent tumora respectiva. Chirurgia robotica aduce avantajul ca se poate injecta o substanta care identifica mult mai bine ganglionul santinela, pentru ca robotul avand o camera video in infrared si injectand indocianin green, poti identifica tot traseul limfatic, cat si ganglionul santinela.
  2. Se excizeaza ganglionul, se trimite la anatomie patologica, unde are loc examenul histopatologic, care iti spune daca tumora a invadat tesutul sau nu. Se realizeaza intraoperator, astel incat se poate lua o decizie chiar in timpul interventiei. Daca este negativ, poti face operatia conservatoare, limfadenectomie pelvica, urmata de trachelectomie – excizia colului cu tesutul inconjurator. Daca nu, trebuie sa faci histerectomie radicala cu limfadenectomie pelvica.

In cazul in care cancerul se extinde, tumora depaseste 2 cm, iar pacienta nu isi doreste prezervarea fertilitatii, tratamentul consta in histerectomie radicala cu limfadenectomie pelvica.

Se poate realiza laparoscopic sau robotic, aceasta a 2a abordare avand beneficiul ca poti realiza o limfodisectie minutioasa, cu excizia ganglionilor pelvici, se pot exciza parametrele, tesuturile din jurul uterului, astfel incat sa prezervi nervii pelvici, care asigura functia normala a intestinului gros, vezicii si mentinerea functiei sexuale. Avand in vedere ca apare la femeile tinere, este foarte importanta mentinerea functiei sexuale, pentru ca in histerectomia radicala excizezi mare parte din vagin, putand ramane cu vagin scurt, iradiat si atrofic, mai ales dupa tratamentele radioterapice.

In cancerul avansat, cand tumora se extinde anterior spre vezica sau posterior spre rect, suntem nevoiti sa facem exenteratie anterioara. Se scoate uterul, tesuturile din jur si vezica, se face o derivatie urinara sau exenteratie posterioara, cand scoti uterul si intestinul, faci “anus iliac” sau exenteratie totala cand scoti intestin, uter si vezica. Vorbim in acest ultim caz de stadiile avansate.

In tratamentul radical al cancerului de col se face histerectomie radicala cu limfadenectomie pelvica, ce poate să se realizeaza clasic, prin incizie, sau minim invaziv, laparoscopic sau robotic. Chirurgia robotica ofera avantajul ca poti face ganglion santinela, urmat de limfadenectomie pelvica si histerectomie radicala, cu extinderea chirurgiei de excizie a parametrelor, in functie de stadiul bolii.

Chirurgia pelvica oncologica urmeaza tendinta medicinei personalizate. “Tailoring surgery” inseamna abordarea chirurgicala individualizata, in functie de stadiul si extinderea cancerului.