Chirurgie robotica

Prof. Dr. Elvira Bratila-primul chirurg ginecolog care a realizat interventii prin chirurgie robotica in Romania: “Medicina este un domeniul care evolueaza in fiecare an, prin noi tehnologii, noi tehnici si abordari chirurgicale, printr-o dinamica stiintifica si tehnologica accelerata. Nici un pas nou nu este usor de asimilat in medicina. Ceea ce m-am intrebat cand am accesat robotica este cum pot pune acest robot in slujba oamenilor, pacientele noastre si am urmarit cu fiecare noua interventie sa aduc un beneficiu in plus, printr-un act chirurgical superior. Ceea ce m-a atras catre chirurgia robotica a fost modul “intuitive” prin care robotul daVinci s-a integrat in cadrul echipei chirurgicale, ca un membru al echipei, “o mana de ajutor” adusa in sala de chirurgie. Rezultatele chirurgiei robotice aduc, cu certitudine, un progres in domeniul nostru, iar adresabilitatea este foarte vasta in interventii complexe: chirurgia cancerelor de sfera ginecologica, chirurgia endometriozei, uroginecologie, precum si in interventii pentru patologii benigne, pe care le intalnim frecvent, de pilda, chirurgia fibromului uterin.”

 

Ce avantaje aduce chirurgia robotica actului medical:

Chirurgia robotica in ginecologie este un mare pas inainte pentru progresul domeniului ginecologiei, in avantajul pacientelor care beneficiind de aceasta tehnologie de ultima generatie, se pot recupera repede post-chirurgie. Actul chirurgical este atraumatic, fara durere sau complicatii perioperator si pacientele au astfel posibilitatea de reinsertie rapida in viata sociala si profesionala.

Chirurgia robotică prin Sistemul da Vinci este o platformă sofisticată de chirurgie robotică care a fost concepută pentru a amplifica și a extinde capacitățile chirurgului. In timpul interventiei, robotul faciliteaza prin gesturi robotice, manualitatea si flexibilitatea gestului uman.

În timpul intervenției chirurgicale peretele abdominal nu se mai incizeaza, se practică 4 incizii mici, care permit recuperarea rapidă postoperatorie. Prin intermediul acestor incizii sunt introduse 4 trocare special concepute pentru a reduce trauma de la nivelul peretelui abdominal cu scopul de a reduce durerea postoperatorie. Prin aceste trocare sunt introduse instrumentele de lucru miniaturizare și o cameră 3D de înaltă definiție.

Sistemul da Vinci este format din 3 componente separate: consola chirurgului, cartul pacientului (care este poziționat deasupra pacientului ce conține cele 4 brațe robotice – trei instrumente diferite și o cameră 3D de înaltă definiție) și turnul de control (calculator care integrează informațiile trimise de la consola chirurgului, cameră și cele 3 brațe robotice).

Vizualizarea 3D a câmpului operator permite o claritate superioară pentru vizualizarea anatomiei (mărire de până la 10X) și evaluarea leziunilor endometrioze. Un alt avantaj al acestui sistem este că permite schimbarea camerei pe oricare din cele 4 trocare (în cazul în care există leziuni profunde la nivelul pelvisului ce nu pot fi evaluate eficient din cauza distorsionării anatomiei). Spre deosebire de chirurgia deschisă (prin incizie largă pe abdomen) unde chirurgul, deși are acces vizual bun, în zonele profunde din pelvis are doar acces digital. În cadrul chirurgiei robotice camera 3D are acces în zone profunde din pelvis oferind avantajul de mări imaginea de până la 10 ori. Din acest motiv, gesturile chirurgicale sunt mult mai sigure deoarece în aceste spații există structuri vasculare și nervoase care trebuie protejate (nerve sparing) pentru a asigura o calitate bună a vieții după intervenția chirurgicală.

Cum se desfasoara interventia robotica:

    1. Chirurgul operează stând în aceeași cameră cu tine, la consola da Vinci, urmărind imaginea tridimensională, marită de până la 10x, la rezoluție înaltă, a interiorului corpului. Imaginea 3D permite acestuia să observe vizual structuri anatomice în format HD şi culori naturale, cu o vizualizare impecabilă a regiunii explorate chirurgical.

    1. Pentru a opera, el folosește manipulatoarele ce functionează ca niște pense. Atunci când chirurgul manevrează manipulatoarele, sistemul da Vinci răspunde în timp real semnalelor primite de la consolă, transmițând mișcările mâinilor în mișcări precise ale instrumentelor miniaturizare (EndoWrist) de la cartul aflat lângă tine.
    2. Cartul pacientului poate susține până la trei instrumente EndoWrist și o camera 3D. Pentru a avea acces la zona anatomică țintită, chirurgul introduce în corp instrumentele EndoWrist prin incizii de 1-2 cm.Sistemul oferă posibilitatea de a efectua mișcări de 540 de grade – nepermise mâinii umane, pentru a interveni din poziţii și în locuri greu accesibile.

  1. Chirurgul are la dispoziție o gamă largă de instrumente pentru a-l ajuta să efectueze manevrele chirurgicale cu precizie, control sporit, o libertate şi o viteză de mişcare mult mai mare decât mâna omului. Consola asigură o poziţionarea naturală mâini-ochi, o poziţie aşezată confortabilă, iar microfonul încorporat facilitează comunicarea eficientă în sala de operaţie.

Avantajele operațiilor realizate cu sistemul chirurgical robotic da Vinci pentru paciente:

  • precizia operației;
  • risc mai mic de complicații majore;
  • micșorarea riscului de infecții;
  • reducerea pierderii de sânge;
  • mult mai puțină durere post operatorie;
  • cicatrici mai mici și mai puține;
  • recuperare rapidă;
  • durată de spitalizare redusă;