Chirurgie robotica

Nu demult de momentul prezent, chirurgia laparoscopică era considerată „standardul de aur” in tratamentul chirurgical al patologiilor de sferă urogenitală. Astăzi, chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă ȋn tratamentul acestor patologii. Adresabilitatea chirurgie robotice se extinde zi de zi, cuprinzând ȋntreaga arie pelvică, de la patologia endometriozei, la suferinţe oncologice, de la patologii asociate infertilităţii la suferinţe ce impactează zone conexă, de arie uro-genitală.

În timpul intervenției chirurgicale peretele abdominal nu se mai incizeaza, se practică 4 incizii mici, care permit recuperarea rapidă postoperatorie. Sistemul da Vinci este o platformă sofisticată de chirurgie robotică care a fost concepută pentru a amplifica și a extinde capacitățile chirurgului. Cu ajutorul da Vinci, prin intermediul acestor incizii sunt introduse 4 trocare special concepute pentru a reduce trauma de la nivelul peretelui abdominal cu scopul de a reduce durerea postoperatorie.

Sistemul da Vinci este o platformă sofisticată de chirurgie robotică care a fost concepută pentru a amplifica și a extinde capacitățile chirurgului. Cu ajutorul da Vinci, prin intermediul acestor incizii sunt introduse 4 trocare special concepute pentru a reduce trauma de la nivelul peretelui abdominal cu scopul de a reduce durerea postoperatorie. Prin aceste trocare sunt introduse instrumentele de lucru miniaturizare și o cameră 3D de înaltă definiție.

Sistemul da Vinci este format din 3 componente separate: consola chirurgului, cartul pacientului (care este poziționat deasupra pacientului ce conține cele 4 brațe robotice – trei instrumente diferite și o cameră 3D de înaltă definiție) și turnul de control (calculator care integrează informațiile trimise de la consola chirurgului, cameră și cele 3 brațe robotice). Aceste brațe sunt controlate de către un computer care preia mișcările efectuate de către chirurg la consolă. Numărul de pense folosite în chirurgia robotică este același ca în laparoscopia tradițională. Există și posibilitatea utilizării unui trocar accesoriu (de 5 mm) care va fi folosit de către primul ajutor.

Un alt avantaj al instrumentelor robotice este reprezentat de versatilitatea modului în care au fost concepute, astfel încât un singur instrument poate efectua mai multe acte chirurgicale: coagulare (sigilarea vaselor pentru a asigura hemostaza), manevrarea țesutului, efectuarea disecției sau expunerea câmpului operator. Pensele folosite în chirurgia robotică oferă mișcări spațiale ce permit 7 grade de libertate, articulare la 90 de grade, mișcare intuitivă controlată de la nivelul degetelor (din consola chirurgului), scalarea mișcărilor și reducerea tremorului.

Consola chirurgului conține un monitor stereoscopic care oferă o imagine 3D de înaltă definiție a anatomiei chirurgicale și două controlere (joystick-uri) care permit controlul precis al instrumentelor EndoWrist. Reglajul de scalare permite filtrarea mișcărilor transmise către cele 4 brațe robotice. Acesta este un avantaj major pentru chirurg deoarece permite eliminarea mișcărilor inadvertente și permite efectuarea unei disecții fine, superioare. Consola chirurgului conține și un sistem de pedale care permite chirurgului să efectueze o multitudine de gesturi cum ar fi: schimbarea între diferite instrumente chirurgicale (ce permit o expunere mai bună a câmpului chirurgical), modificarea unghiului de vizualizare a camerei (pentru a evalua spațiile dificil accesibile ale pelvisului) sau comutarea între diferite tipuri de energie folosite în timpul disecției (energie monopolară, bipolară).

Vizualizarea 3D a câmpului operator permite o claritate superioară pentru vizualizarea anatomiei (mărire de până la 10X) și evaluarea corectă si completă a zonei. Un alt avantaj al acestui sistem este că permite schimbarea camerei pe oricare din cele 4 trocare (în cazul în care există leziuni profunde la nivelul pelvisului ce nu pot fi evaluate eficient din cauza distorsionării anatomiei). Spre deosebire de chirurgia deschisă (prin incizie largă pe abdomen) unde chirurgul, deși are acces vizual bun, în zonele profunde din pelvis are doar acces digital, in cadrul chirurgiei robotice camera 3D are acces în zone profunde din pelvis oferind avantajul de mări imaginea de până la 10 ori. Din acest motiv, gesturile chirurgicale sunt mult mai sigure deoarece în aceste spații există structuri vasculare și nervoase care trebuie protejate (nerve sparing) pentru a asigura o calitate bună a vieții după intervenția chirurgicală.

Tehnologia robotică de ultimă generație permite preluarea gesturilor efectuate de către chirurg și transpunerea lor în mișcări precise ceea ce permite o dexteritate extremă. Pensele robotice se rotesc 360 de grade, fapt care determină o precizie fără precedent în chirurgia laparoscopică și extinde gama de mișcări care pot fi efectuate de către chirurg. Brațele robotice elimină orice tremor de la nivelul mâinilor chirurgului si cresc libertatea de mișcare intraoperator. Această îmbunătățire a preciziei vine în ajutorul chirugului în special în zonele delicate, dificil de operat. Aceste progrese tehnologice permit efectuarea unei intervenții chirurgicale minim invazive complexe cu un control, precizie și dexteritate superioară.

„Beneficiile pacientului în urma intervenției chirurgicale robotice sunt net superioare. Vorbim de durere postoperatorie scăzută, minimizarea riscurilor de hemoragie post-intervenţie chirurgicală, timp de recuperare mai scurt, lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă, reintegrarea rapidă în activitatea socială.