Histerectomia

Ce este histerectomia și când se indică?

Histerectomia reprezintă procedura chirurgicală prin care se îndeparteaza uterul. O histerectomie totală înseamnă că uterul şi colul uterin, parte a uterului care stabilizează uterul prin ataşarea la ligamentele mari din pelvis şi se continua cu vaginul, sunt eliminate. Se poate efectua histerectomia totală cu sau fără scoaterea trompelor și/sau a ovarelor în funcție de patologia pentru care se efectuează procedura chirurgicală, ținandu-se cont și de vârsta pacientei dar și de aspectul lor atât ecografic cât și intraoperator.

Indicații:

  • Fibromele uterine. Patologia fibromatoasă uterină (fibroamele uterine) are o incidență de aproximativ 40% in populatia de sex feminin, indiferent de vârstă. Ele sunt aproape întotdeauna benigne, dar pot provoca sângerări menstruale foarte importante, sângerări între perioadele menstruale, sau pur și simplu dureri intense abdominale. O femeie poate avea unul sau mai multe formațiuni fibromatoase uterine.
  • Adenomioza, o formă frecventă de endometrioză si se formează prin fixarea in profunzimea muschilor uterului a focarelor endometriozice
  • Endometrioză profundă
  • Durere pelvină netratabilă
  • Infecții ale trompelor și/ ovarelor
  • Sângerări uterine anormale
  • Hiperplazie de endometru sau cancerul de endometru în stadii incipiente

Care este standardul actual de tratament?

Tehnicile chirurgicale utilizate pentru histerectomie au evoluat, de la chirurgia clasica spre abordul minim invaziv: laparoscopic sau robotic, cu multiple beneficii pentru acuratetea actului chirurgical si pentru durata de recuperare a pacientelor dupa interventia chirurgicala.

  • Laparoscopic-cum se efectuează intervenția chirurgicală?

Aceasta operatie se realizează sub anestezie generală.Se face o mica incizie la nivelul ombilicului şi trei incizii mai mici abdominale. Instrumentul optic este plasat prin incizia de la nivelul  buricului. Instrumentele care prind uterul, coaguleaza si taie  sunt plasate prin celelalte incizii mici. Uterul (cu sau fără trompele uterine / cu sau fără ovare) sunt eliberate de pachetele vasculare si elementele de sustinere (ligamente), după care se exteriorizează prin vagin. Tranșa vaginală este suturată laparoscopic. Cavitatea abdominala este bine verificata pentru orice sângerare, se extrag instrumentele din abdomen si se suturează micile incizii.

Avantajele histerectomiei pe cale laparoscopică:

  • incizii mici foarte puțin sau deloc vizibile
  • durere mult redusă
  • sângerare minimă
  • risc scăzut de infecții
  • risc redus de aderențe post-intervenție
  • spitalizare redusa, doar 48-72 de ore comparativ cu 4-5 zile după operația abdominală
  • mobilizare precoce la 24 ore dupa operație
  • recuperare rapida completă dupa 1-3 săptămâni, comparativ cu 4-8 săptămâni (operația clasică)

 

Ce riscuri există?

Cele mai frecvente leziuni care au fost raportate în asociere cu această procedură includ leziuni ale anselor intestinale si a vezicii urinare, leziuni de ureter şi leziuni ale vaselor sangvine. În experiența noastă de peste 150 de histerectomii laparoscopice pe an nu am avut incidente intraoperatorii sau postoperatorii de acest fel.

 

La ce să vă așteptați după această intervenție chirurgicală?

Externarea se face la 48 – 72 de ore de la operatie, daca evoluția postoperatorie este favorabilă. Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala după cel mult două săptămâni. În prima săptămâna, persistă o sensibilitate dureroasă la nivelul plăgilor postoperatorii. Firele de sutură sunt scoase la 10 -14 zile postoperator, iar daca sunt din material  absorbabil nu necesita extragere.

 

  • Chirurgia robotică, tehnică superioară de realizare a histerectomiei.

Care sunt avantajele histerectomiei robotice?

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate. Instrumentele chirurgicale și camera optică sunt manevrate de brațele unui sistem robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator.

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi pune la dispoziția chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenție minim invazivă. Însă nu robotul este cel care operează, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate ale sistemului da Vinci Xi, pe care le controlează prin intermediul unei console.

Chirurgia robotică vine să compenseze toate limitele ale chirurgiei laparoscopice, crescând considerabil calitatea imaginii câmpului operator, amplificând dexteritatea, îmbunătățind precizia chirurgicală și confortul ergonomic. Este astfel posibilă abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate sigur și eficace, cu mai puține complicații, cu scăderea timpului de spitalizare și cu rezultate semnificativ mai bune.

Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie minim invazivă, cu toate avantajele acesteia în comparație cu chirurgia deschisă:

  • Precizie ridicată a intervenției;
  • Pierderi sanguine intraoperatorii reduse;
  • Complicații postoperatorii mai puține;
  • Perioadă de spitalizare mai scurtă;
  • Recuperarea mai rapidă a pacientului, în cateva ore de la intervenția chirurgicală pacientul se ridică singur din pat;
  • Obținerea unor cicatrici de dimensiuni reduse.

În plus, față de chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică are o serie de avantaje suplimentare:

  • Posibilitatea de a interveni cu precizie în locuri greu accesibile;
  • Mișcări sigure, precise
  • Imagine 3D HD, mărită de până la 10 ori, stabilă.

Datorită celor 7 grade de libertate a brațelor (față de doar 4 grade pentru metoda laparoscopică) și versatilității deosebite, microinstrumentele robotice pot efectua aproape două rotații complete de cerc, ceea ce înseamnă un grad de libertate circumferențial de 540 grade. Toate aceste proprietăți ale echipamentului cresc calitatea manoperei chirurgicale și perfecționează mișcările mâinii chirurgului.

 

La ce să vă așteptați după această intervenție chirurgicală?

Externarea se face la 48 de ore de la operație. Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala după cel mult o săptămână. Firele de sutură sunt scoase la 10 -14 zile postoperator, iar daca sunt din material  absorbabil nu necesita extragere.

 

Ce riscuri există?

Cele mai frecvente leziuni care au fost raportate în asociere cu această procedură includ leziuni ale anselor intestinale si a vezicii urinare, leziuni de ureter şi leziuni ale vaselor sangvine. În experiența noastă de peste 50 de histerectomii robotice pe an nu am avut incidente intraoperatorii sau postoperatorii de acest fel.

 

  • Ce să faceți și ce să nu faceți după intervenția de histerectomie?

Repaus fizic și sexual în primele 6 săptămâni postoperator.

Regim alimentar astfel încât să se evite constipația și balonarea.

Toaleta externă cu apă caldă și săpun neutru (este interzisă în prima lună baia la cadă)