Infertilitate

Dezvoltarea socio-economică a determinat transferul perioadei  de procreere a cuplurilor spre vârste mai avansate motiv pentru care a crescut proporţia cuplurilor diagnosticate cu infertilitate (un cuplu din şapte sunt diagnosticate cu infertilitate). Odată cu apariţia tehnicilor de reproducere asistată a scăzut semnificativ numărul cuplurilor diagnosticate ca fiind  în final sterile. Alegerea uneia din modalităţile terapeutice de  reproducere asistată nu trebuie privită ca o ultimă strategie terapeutică aplicată cuplurilor infertile. Din contră, judecarea corectă încă de la început a metodelor de tratament scuteşte cuplul de irosirea timpului şi a banilor cu alternative terapeutice cu şanse mici sau chiar nule de reuşită. Ideea restabilirii integrităţii tractului genital feminin prin diverse tehnici chirurgicale, inclusiv tehnicile avansate de microchirurgie tubară nu obţin un procent de reuşită mai mare de 30-40%.

Infertilitatea se defineşte prin inabilitatea de concepţie în pofida actelor sexuale regulate şi neprotejate într-o perioadă de 2 ani. Se poate clasifica în două grupe :

  • infertilitate primară afectează 40% din cuplurile infertile şi se caracterizează prin absenţa orcărei sarcini în antecedente
  • infertilitate secundară afectează 60% din cuplurile infertile fiind caracterizată de prezenţa unei sarcini în antecedente duse sau nu la termen.  

Procesul  natural de concepţie depinde de prezenţa unei funcţii ovulatorii şi spermatogeneză normale şi de integritatea tractului genital feminin care să permită menţinerea viabilităţii şi transportului celor doi gameţi- ovulul şi spermatozoidul. Infertilitatea este astfel o problemă de cuplu ce necesită implicarea ambilor parteneri în algoritmul  diagnostic şi terapeutic.

Este important de reţinut că majoritatea cuplurilor infertile pot obţine o sarcină ce poate fi dusă cu succes la termen  prin respectarea  unui protocol diagnostic şi terapeutic corect. O proporţie foarte mică din aceste cupluri pot fi definite sterile când în  condiţiile aplicării orcărei modalităţi terapeutice nu se obţine sarcina.

In cazul evaluării cuplurilor infertile este foarte important de stabilit cauza infertilităţii în funcţie de care se alege modalitatea de tratament ce va fi aplicată şi se evaluează şansele acesteia de reuşită. La aproximativ 30% din cupluri infertilitatea este de cauză feminină, infertilitatea masculină afectând un procent similar, pentru ca într-o proporţie de 30% infertilitatea să afecteze ambii parteneri. Într-un procent de 10% din cuplurile infertile nu poate fi identificată cauza infertilităţii prin mijloacele curente de diagnostic- infertilitate idiopatică.