ADRESĂM CHIRURGIEI ROBOTICE DAVINCI XI CAZURI COMPLEXE DIN SFERA GINECOLOGIEI

Adresăm chirurgiei robotice daVinci Xi cazuri complexe din sfera ginecologiei

Atât ca standard chirurgical, cât și ca avans tehnologic, chirurgia robotică a demostrat rezultate superioare ȋntr-un spectru larg al patologiilor ginecologice, acest standard exprimându-se prin beneficii aduse pacientelor, ȋn termeni de confort al intervenţiei chirurgicale și recuperare rapidă după operaţiile realizate robotic, cu rezultanta rezolvării problemei de sănătate și ȋmbunătăţirii calităţii vieţii lor.

Trecând prin toate tipurile de chirurgie, de la calea clasică, la abordarea minim invazivă, laparoscopică și robotică, putem evidenţia diferenţele și limitele fiecărui tip de chirurgie, precum și avantajele pe care le prezintă o tehnologie avansată, care, ȋn tandem cu experienţa chirurgului și cu abilităţile dezvoltate ȋn timp pot constitui nu numai o alternativă terapeutică, ci o soluţie de tratament chirurgical superioară ȋn cazuri atent selectate.

Prof. Dr. Elvira Brătilă

Prof. Dr. Elvira Brătilă, fondator al ENDOMEDICARE Academy – Centrul de EXCELENȚǍ ȋn diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei, centru certificat EuroEndoCert- a consolidat un nucleu de expertiză ȋn chirurgia minim invazivă a endometriozei, cei peste 15 ani de chirurgie pelvică și peste 6 ani de practicare a chirurgiei robotice, ȋntr-o experienţă cumulativă a peste 1000 de intervenţii de endometrioză realizate cu succes minim invaziv, fiind garanţia respectării standardelor de calitate și un predictor către precizie în evaluare, selecție și adresabilitate diferențiată metodic, pornind de la particularităţile cazurilor complexe.

Comparând cu cealaltă alternativă a chirurgiei minim invazive, chirurgia robotică ȋși găsește aplicabilitatea ȋn cazuri complexe din sfera ginecologiei, cazuri dificile din sfera oncologiei ginecologice, trecând prin chirurgia fină a endometriozei profunde și adenomiozei, afecţiunilor benigne frecvent ȋntâlnite, de tipul fibromului uterin sau chirurgiei de reconstrucţie a planșeului pelvin, destinată domeniului uroginecologiei.

Chirurgul experimentat ȋși fundamentează decizia terapeutică pe criterii clare, criterii care conduc către alegerea celei mai bune indicații pentru fiecare caz în parte. Aplicabilitatea roboticii a demonstrat avantaje terapeutice în tratarea unor afecţiuni complexe, Adresăm chirurgiei robotice daVinciXi cazuri ginecologice selectate, ȋn soluţionarea cărora tehnologia maximizează abilităţile chirurgicale și aduce plus-valoare actului medical, oferind beneficii pacientelor operate robotic.

Cele mai complexe intervenţii robotice din sfera ginecologiei, realizate de Prof. Dr. Elvira Brătilă, sunt adresate următoarelor patologii: 

️Cancerul de endometru, care ȋn 60% dintre cazuri este recomandat a fi tratat prin tehnici minim invazive. Acest tip de cancer apare de cele mai multe ori la pacientele obeze, paciente tarate, cu hipertensiune, diabet zaharat, boli cardiace, iar la aceste paciente, chirurgia robotică este un beneficiu extraordinar, permițând identificarea ganglionlui santinelă, printr-un sistem de evidenţiere mult mai performant, care ajută chirurgul să evite o limfadenectomie extensivă pelvică sau paraaortică, ceea ce minimizează  efectele post operatorii negative ale limfadenectomiei (cel mai frecvent, limfedemul) și previne, astfel, o chirurgie extensivă inutilă.

️Chirurgia conservatoare a cancerului de col uterin se poate face prin tratament robotic, in tumorile sub 2cm. Nivelul cel mai avansat de tratament chirurgical oferă pacientelor șansa unui tratament conservator robotic și rezultatele sunt excepţionale. Adresăm cel mai frecvent această chirurgie pacientelor tinere, afectate de boală, care prin această chirurgiei conservatoare, pot avea șansa de a deveni mame.  Dacă ganglionii nu sunt invadați tumoral și acest lucru se confirmă intraoperator prin tehnica ganglionului santinelă, putem realiza o operație conservatoare, trachelectomie radicală, în așa fel încât să reducem sau să eliminăm riscul bolii și să îi maximizăm pacientei șansa de a obține o sarcină ȋn viitor.

️Cazurile complexe de endometrioză și adenomioză ce afectează nervii pelvici sunt adresate chirurgiei robotice, pentru precizia, flexibilitatea instrumentarului și gradul sporit de libertate pe care ȋl adaugă manualităţii chirurgului. Chirurgia endometriozei aduce cu sine o componentă foarte complexă, iar chirurgul trebuie să cunoască domeniul fin al neuropelveologiei, pentru că are de “navigat” printre structuri și filete nervoase, unul dintre obiectivele chirurgiei fiind să prezervăm aceste structuri. Forme de endometrioză care cointeresează filetele nervoase din rădăcinile sacrate, endometrioza profundă a nervului sciatic, endometrioza diafragmatică, endometrioză profundă intestinală, unde o chirurgie extensivă care afectează nervii pelvici riscă să aducă dizabilitati post-operatorii mai supărătoare decât boala (cel mai probabil, prin lezarea inervației, incontinență urinară și anală).

️ Patologie benignă, cel mai frecvent întâlnite fiind fibromul uterin de mari dimensiuni sau uterul multifibromatos, afecţiuni care își pot găsi, prin abordarea robotică, o soluție de tratament eficientă și conservatoare, în egală măsură.

La consola robotului, se află chirurgul. Ȋn spatele halatului chirurgical, se află omul-chirurg:

Prof. Dr. Elvira Brătilă, fondator și coordonator al ENDOMEDICARE Academy, primul chirurg ginecolog care a performat intervenţii robotice ȋn România: ”Acest tip de chirurgie, fiind cel mai mare avans tehnologic al momentului, este o atracție pentru orice chirurg, dar numai cei experimentaţi pot performa. Eu am trecut prin toate formele de chirurgiei, de la cea  clasică, la cea laparoscopică, apoi robotică. Pot să spun că experiența acestor ani m-a ajutat ca primele intervenții pe cale robotică să nu aibă o perioadă lungă de desfășurare. Eu le sfătuiesc pe paciente să își întrebe chirurgul ginecolog ce experiență are și câte intervenții a efectuat pe cale robotică. Indiferent de instrumentele performante cu care ar opera medicul  respectiv, este important ca el să aibă  abilitățile chirurgicale necesare, experiența ȋn chirurgia endometriozei, în chirurgia oncoginecologică, ȋn uroginecologie și ȋntreaga arie de competenţă ȋn ginecologie, pentru a avea premisele unei bune formări ȋn mânuirea tehnologiei avansate daVinciXi și a antrenării potenţialului chirurgical.” 

Chirurgia robotică aduce chirurgului o SOLUȚIE rafinată de chirurgie minimal invazivă. Atunci când rezultatele pacientelor vin să confirme alegerea pentru o tehnică și tehnologie medicală superioară, care aduce beneficiile scontate, se stabilesc premisele unei revalidări a deciziei terapeutice pe care medicul și pacientul o asumă participativ. Pacientele recomandă chirurgia robotică pentru BENEFICIILE aduse, pentru că se simt bine și se recuperează rapid după intervențiile robotice, tehnologia robotică fiind o alegere sigură și o alternativă superioară altor tipuri de chirurgie.