Endomedicare Academy

Ciclul menstrual este primul semn al transformării copilei ȋn adolescentă. Odată cu schimbările anatomice, tânara fată se pregatește pentru apariţia ciclului menstrual, o sângerare lunară prezentă o dată pe lună, ȋncepand de la vârsta de 10/12 ani, statuȋnd inceputul perioadei fertile, o pregatire a corpului femeii pentru a susţine o sarcină.

Ȋn primii trei ani de la prima menstruaţie apar multe schimbări ȋn ceea ce privește ciclul menstrual, până acesta se reglează: uneori ȋntârzie, se prelungește sau se scurtează, uneori este foarte dureros și este ȋnsoţit de alte simptome care predispun tânara către oboseală, iritabilitate, stare anxioasă.

Ȋn general, după aproximativ un an menstruaţia ȋncepe sa se regleze și fiecare tânără poate astfel stabili caraceristicile propriului său corp. Fiecare individ are propriile particularităţi iar atenţia mamei, ȋn primul rând, ȋi poate fixa tinerei fete repere.

S-a inoculat o educatie parentală despre anumite simptome considerate firești ȋn perioada menstruaţiei, mai ales ȋn perioada adolescenţei. Este firească o sensibilitate mai pronunţată ȋn acesta perioadă a lunii, marcată de fluctuaţii hormonale, resimţite fizic și psihic.
Se pot statua câteva repere considerate normale, legate de durerea ȋn timpul menstruaţiei, precum și simptome considerate anormale. Durerea resimţită intens intreaga perioadă a ciclului menstrual, ce necesita suport analgezic ȋn permanenţă, ce invalidează tânara și o distrage de la rutina zilnică, de la activitătţle școlare sau extracuriculare, activităţi sportive sau sociale nu este “normal”, poate suspiciona o patologie ginecologică, cum ar fi endometrioza, o boala gravă cu consecinte nefaste pe termen lung pentru viitorul sexual si reproductiv al femeii.
Impactul durerii asupra adolescentelor aflate in plin proces de transformare spre viaţa adultă poate frusta, schimba comportamentul sau izola. De aceea, suportul psihologic al tinerei, asigurarea unui mediu propice comunicării schimbărilor prin care trece, educaţiei, informării corecte și acceptării schimbărilor ce se petrec firesc la această vârsta sunt esenţiale pentru “o minte sănătoasă, ȋntr-un corp sănătos” la orice vârstă.

Pentru a statua repere considerate normale legate de durerea ȋn timpul menstruaţiei, se poate realiza o autoevaluare informală, accesând chestionarul de evaluare a durerii ȋn timpul ciclului menstrual”ENDOLINE PREVIEW”.

Apasati aici: chestionar

Dacă adolescenta sau mama sesizează unul sau mai multe dintre simptome considerate “anormale”, recomandarea noastră este să consulte medicul ginecolog!