Chirurgia pentru cancerul de col uterin se bazează pe două principii de bază: conservarea fertilității femeilor aflate la vârsta reproductivă, care doresc să aibă copii în viitor, și tratamentul individualizat, în funcție de stadiul bolii, extinderea cancerului și modalitățile de prevenire a recidivei.
Profesor doctor Elvira Brătilă coordonează în România echipa cu cea mai mare expertiză în intervenții oncologice din domeniul ginecologic și este cea care a realizat prima trahelectomie radicală cu limfadenectomie pelvină din România, printr-o abordare minim invazivă (chirurgie laparoscopică sau robotică), fiind unul dintre puținii chirurgi care efectuează această procedură în acest mod.
Există două categorii de intervenții chirurgicale pentru cancerul de col uterin:
- Chirurgia pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente, stadiile 1A și 1B1, adică tumori sub 2 cm.
- Chirurgia pentru cancerul de col uterin avansat, cu tumori de peste 2-4 cm, care pot să se extindă și să evolueze.
Tratamentele conservatoare pot fi utilizate în stadiile incipiente ale cancerului dacă pacienta dorește să aibă copii, astfel încât să-și poată păstra funcția menstruală și capacitatea reproductivă. De obicei, colul uterin este excizat, împreună cu țesuturile înconjurătoare, unde cancerul se răspândește frecvent, precum și cu ganglionii limfatici. Această procedură permite conservarea uterului, esențial pentru implantarea unei sarcini.
Citeste articolul complet pe elginmed.ro