#ENDOMARCH, LUNA DE CONȘTIENTIZARE A ENDOMETRIOZEI

#EndoMarch, luna de conștientizare a endometriozei

Endometrioza. O afecţiune. Două lupte: lupta cu boala și cu infertilitatea

Luna martie este nu numai luna dedicate femeii, ci o lună aleasă simbolic pentru a conștientiza endometrioza, patologie ce afectează aproximativ 176 de milioane de femei, prin durere, infertilitate și impact negativ asupra vieţii de familie, relaţiilor de cuplu și vieţii sociale.

Ȋncă de la înființare, Endomicare Academy, prima academie de endometrioză din România ȋși concentrează atenţia și activitatea sprijinirii femeilor care se confruntă cu această boală. Anul acesta, deși un an ȋncercat de noi provocări la nivel mondial, am ales să ne implicăm ȋn conștientizarea endometriozei și impactului bolii asupra fertilităţii. Ȋn România se estimează 500.000 de femei diagnosticate cu endometrioză, deși cazurile ar putea fi mult peste estimări ţinând cont că durata obţinerii unui diagnostic poate trena 5-7 ani.

Ȋntre 30-40% dintre femeile de vârstă reproductivă dezvoltă și infertilitate, de aceea considerăm că este nevoie de conștientizare și ȋndrumare ȋn acest context, care pe termen lung poate avea un impact negativ asupra viitorului reproductiv al acestor familii.

Prof. Dr. Elvira Brătilă, Membru Fondator al Endomedicare Academy, Președinte al Societăţii de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană ȋși dedică activitatea diagnosticării și tratării afecţiunilor ginecologice cu impact asupra sănătăţii femeii, cu un interes deosebit pentru prezervarea fertilităţii și tratamentul patologiilor ce determină infertilitatea. Medicul manifestă un interes deosebit pentru domeniul endometriozei și infertilităţii, având competenţă și ȋn tratamentul infertilităţii și tehnicilor RUA/Reproducere umană asistată.

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie: “Tratamentul endometriozei profunde este o mare provocare pentru femeia aflată în perioada fertilă, care își dorește să obțină o sarcină. De aceea, este recomandat ca pacienta să fie îndrumată către un chirurg ginecolog specializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei. Expertiza medicului ginecolog care ghidează pacienta trebuie să fie extinsă și consolidată de cunoștinte și experiență în infertilitate și proceduri de reproducere umană asistată”.

Frecvent, femeile aflate la vârstă reproductivă descoperă că au endometrioză în cadrul investigațiilor care sunt indicate pentru elucidarea cauzelor infertilității. De aici rezultă, pe de o parte, un diagnostic întârziat și pe de altă parte, un parcurs terapeutic mult mai complicat, pentru că obiectivul obținerii unei sarcini va fi considerat prioritar și deciziile terapeutice se vor face ținând cont ȋn primul rând de acest obiectiv.

Dacă trec ȋnsă câțiva ani și pacienta se confruntă cu endometrioză profundă severă, cea mai bună opțiune este intervenția chirurgicală, care poate rezolva problema de fond și contribui la îmbunătățirea statusului reproductiv al femeii.

Endometrioza poate îngreuna concepția naturală și poate afecta calitatea ovocitelor.

Chirurgia endometriozei profunde este, fără îndoială, una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale și pentru a oferi pacientei șansa de a avea o viață mai bună, toate leziunile trebuie excizate.

Cu toate acestea, pentru femeia aflată la vârstă reproductivă se urmărește cu prioritate atât excizia leziunilor cât și conservarea fertilităţii. Contribuția unui medic care să cunoască patologia, dar să aibă și cunoștinţe ȋn domeniul infertilităţii este esenţială ȋn adoptarea unei conduite echilibrate, pentru a aplica tehnici chirurgicale care să prezerve capacitatea reproductivă, atunci când operează o pacientă cu endometrioză, care are ȋn vedere obţinerea unei sarcini ȋn viitor.

Intervenţiile radicale de endometrioză afectează rezerva ovariană

Un studiu realizat în China pentru a afla impactul endometriomului și al chistectomiei laparoscopice asupra rezervei ovariene, (2014, Cheng Y) a concluzionat că, pe lângă leziunile cauzate de endometrioame, chistectomia endometrioamelor poate provoca o deteriorare mai mare a rezervei ovariene.

Prof. Dr. Elvira Brătilă: „Poate mai mult decât ȋn alte patologii, ȋn endometrioză se aplică principiul care spune că: ovarul este oglinda chirurgului. Văd din ce ȋn ce mai de des în practica mea paciente care au suferit mai multe intervenții chirurgicale, în special pe ovare, cu o rezervă ovariană scăzută, cărora nu li s-a spus niciodată că intervenţiile chirurgicale repetate, datorate exciziei incomplete a leziunilor duc la scăderea rezervei ovariene. Ȋn unele dintre cele mai grave cazuri, pacientelor li s-a îndepărtat unul dintre ovare, din cauza unui chist endometriozic. Conduita este foarte clară: excizia completă a leziunilor pentru prevenirea recidivelor, ȋn primul rand a recidivelor ovariene, dacă vorbim de femei care au un viitor reproductiv ȋn faţă. Recomandare mea pentru pacientele care se confruntă cu endometrioza este să aleagă responsabil medicii care ȋnţeleg această patologie, pentru că deciziile luate le pot influenţa ireversibil viitorul.”

Testarea rezervei ovariene, prin nivelul AMH/ Hormonul anti-mullerian înainte de operație, în special la o pacientă care a suferit una sau mai multe intervenții chirurgicale în trecut și dorește să aibă copii este OBLIGATORIE!

În unele cazuri, scăderea nivelurilor de AMH după intervenție chirurgicală poate fi una temporară, iar în alte cazuri poate fi una pe termen lung. De aceea, a avea un specialist in fertilitate integrat echipei o necesitate.

O pacientă care își dorește să aibă copii în viitor și suferă de infertilitate din cauza endometriozei este necesar să discute cu medicul care o tratează despre impactul bolii asupra rezervei ovariene și ce măsuri sunt luate pentru a se asigura că intervenția chirurgicală va avea un impact minim asupra rezervei ovariene.

Endometrioza este recomandat a fi tratată de chirurgi specializaţi, dublat de expertiza ȋn managementul infertilităţii

Doamna Prof. Dr. Elvira Brătilă coordonează echipa muldisciplinară a Endomedicare Academy, o echipă dedicată femeilor care se confruntă cu această suferinţă greu de gestionat, recomandat a fi tratată ȋn centre dedicate patologiei, de chirurgi cu experienţă,  care integrează și specialiști ȋn infertilitate.

Ȋmpreună, echipa realizează intervenţii chirurgicale complexe de endometrioză profundă, respectând priorităţile și obiectivele stabilite și ulterior intervenţiei, vor ghida pacienta ȋn urmarea unui plan reproductiv individualizat, coordonând, după caz, tehnici de RUA(reproducere umana asistata).

Mesajul Endomedicare Academy pentru #Endomarch 2022: Alegere responsabil pentru sănătatea și viitorul tău reproductiv! Endometrioza afectează rezerva ovariană. Testează AMH!