NECESITATEA ABORDARII “ONE-STOP-SHOP” IN TRATAMENTUL SI CHIRURGIA ENDOMETRIOZEI PROFUNDE

Necesitatea abordarii “one-stop-shop” in tratamentul si chirurgia endometriozei profunde

Endometrioza este ca un cancer? Cel mai frecvent implantate pe ovare sau pe trompele uterine, pe suprafeţele exterioare ale uterului sau pe suprafaţa uterului sau implantate pe organele din pelvis, vezica, rect, leziunile de endometrioza pot invada o mare parte din cavitatea pelvină, uneori peritoneală, uneori invadand cavitatea toracică si deseori pe cicatricile post-operatorii, post-cezariană, post-epiziotomie, pentru femeile care au născut.

Atunci cand am primit de la paciente intrebarea daca endometrioza este de fapt „un cancer”, evident ca raspunsul meu a fost „nu”, dar am stat de multe ori sa ma gandesc daca sunt suficiente motive pentru ca perceptia asupra impactului pe care endometrioza il are asupra corpului femeii, asupra calitatii vietii ei si implicatiilor familiale si sociale ale traumei produse de aceasta boala, nu cumva este justificata si de multe ori comparabila cu suferinta oncologica. Vorbim in special de femeile care se confrunta cu endometrioza profunda, forma profund infiltrativa a bolii, ce cointereseaza organele din jur rect, colon, intreaga cavitate abdominala, care produce aderente unde putin te-ai gandi ca ar putea aparea si care evolueaza progresiv, recidiveaza in unele cazuri, invalidand prin intinderea leziunilor, prin efectele asupra capacitatii de reproducere si prin sensibilizarea nervoasa a zonelor afectate.

Ce ar trebui facut atunci cand te confrunti, ca medic chirurg si specialist in infertilitate cu o astfel de patologiei? Ar trebui abordata altfel din punct de vedere al protocolului operator? Ar trebui stabilite altfel prioritatile si protocolul de abord chirurgical?

Sunt intrebari justificate! Ca umare a cazuisticii diverse cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului, opinia mea pentru o pacienta care se prezinta pentru un prim diagnostic si primeste diagnostic de „endometrioza profunda” este acela de a alege pentru ea acel medic specializat in tratamentul acestei boli, care sa conduca avizat in privinta deciziei si tratamentului optim, urmarind obiective prioritare precum: prezervarea capacitatii de reproducere a femeii, calitatea vietii sale, controlul durerii. Este foarte important diagnosticul corect si la timp, diagnosticul diferential al acestor leziuni pe care numai chirurgul care a intervenit zi de zi in aceasta patologie le poate recunoaste cu precizie si poate decide ce este de excizat si ce nu, este foarte importanta perspectiva 360 asupra tabloului clinic si profilului persoanei, punand prioritatile acesteea pe primul loc!

Pentru ca vorbim de o boala inca fara o cauza clar stabilita, nu exista in momentul de fata un algoritm de diagnostic acceptat in unanimitate. Diagnosticul de endometrioză se stabileste în funcție de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, tratamentul efectuat și răspunsul la tratament. Daca rezultatele la tratamentul medicametos pe termen lung nu sunt cele scontate si boala evolueaza, in functie de prioritatile stabilite impreuna cu pacienta, se poate decide interventia chirurgicala foarte necesar a se face intr-un centru specializat.

Este foarte importanta aceasta prima decizie, prima interventie este vitala. Identificarea corectă a simptomelor poate să ghideze alegerea investigației imagistice adecvate în funcție de compartimentul afectat. Diagnosticul imagistic va ghida chirurgul asupra abordului si modalitatii de excizie, asupra localizarii si intinderii implanturilor. Consultarea tuturor factorilor implicati poate oferi acea „integrare” a interventiei, care sa asigure acoperirea tuturor ariilor de expertiza asupra bolii, luand in calcul toate aspectele si efectele pe termen lung ale interventiei.

Dacă acum un an chirurgia laparoscopica era considerată „standardul de aur” in tratamentul chirurgical al endometriozei, astăzi, chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă ȋn tratamentul endometriozei profunde. Chirurgia robotica vine cu beneficiile sale, atat pentru noi, ca si chirurgi, dar mai ales pentru pacienta: timp de recuperare mai scurt, traumă scăzută asupra peretelui abdominal, mai putine cicatrici, mai putina durere postoperatorie scăzută, mai putina medicație antialgică postoperator, cantitate scăzută de sânge pierdut, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus. Ce inseamna toate acestea? Recuperare postoperatorie rapidă si reintegrarea rapidă în viata si activitatea de zi cu zi!

Ca o concluzie a articolului, as spune ce consideram a fi un protocol pe care l-as vedea corect in abordarea aceastei patologii:

  1. Diagnostic complex tinand cont de intregul tabloul clinic si de factorii implicati, ai pacientei, prioritatilor sale, obiectivelor de a procreea/nu in perioada imediat urmatoare, calitatea vietii acesteia cu tot ce presupune trauma unei dureri invalidante la nivel familial sau social.
  2. Managementul diagnostic complex, care să stabilească protocolul individualizat al pacientei: tratamentul medical si/sau decidem abordarea chirurgicală.
  3. Stabilirea coordonatorului acestui protocol, respectiv acel medic ginecolog care sa integreze toate ariile de activitate ale celorlalte specializari pe care le aduc expertii in infertilitate, embriologie, imagistica, chirurgie generala, anatolomatogi, psihoterapeuti samd.
  4. Tratamentul chirurgical “one-stop-shop” acea prima decizie de a intervene chirurgical asupra leziunilor fiind esentiala pentru evolutia bolii si pacientei. Pentru o femeie aflata la varsta activa sa te gandesti inainte sa ii faci o interventie radicala, care sa nu ii puna in pericol capacitatea de reproducere, sa nu ii pericliteze organe vitale, sau alte decizii care sa ii afecteze calitatea pentru intreaga viata, mi se pare un act de mare responsabilitate pentru un chirurg! Sa mai ceri o parere unui coleg, la fel! Sa spui uneori: poate ar fi bine sa consultam si un specialist in infertilitate sau un chirurg generalist, care poate veni cu o solutie complementara, dar „salvatoare” de situatie, mi se pare nu numai un gest profesionist, un gest de-a dreptul nobil!

Invatam in fiecare zi unii de la ceilalti, de la echipa noastra, de la alti colegi de specialitati diferite, ne completam reciproc, schimbam informatii utile, gasim solutii, facem up-date cu tot ce este avangarda, fiecare in domeniul sau de activitate. Iata sensul pentru care ne-am gandit ca o academie care sa diagnosticheze-sa trateze si sa intervina „one-stop-shop” si-ar gasi sensul si in Romania!