Noile abordari si tehnici in diagnosticul si tratamentul prolapsului si incontinentei urinare prezentate la “Congresul International de pelviperineologie”, Bucuresti, 2018
Intre 4-6 octombrie 2018 s-a desfasurat la Bucuresti “Congresul International de pelviperineologie”, organizat de Dna. Prof. Dr. Elvira Brātilā, Presedinte al “Societatii Internationale de Pelviperineologie”.
Pe durata a 3 zile la Bucuresti au fost prezenti peste 100 de participanti, din 20 de tari ale lumii, specialisti din diferite domenii medicale-,obstetrica-ginecologie, uroginecologie si chirurgie colorectala si urologie-aducand in discutie in cadrul prezentarilor, workshop-urilor si sesiunilor chirurgicale live teme de mare actualitate in domeniul tratamentului prolapsului.
De la tehnici chirurgicale ce utilizeaza propriul tesut sau tehnicii de utilizare a meselor, fiecare speaker a adus inovatie si propria experienta in tratamentul acestei patologii extrem de suparatoare pentru paciente, insotita de durere si simptomatologie greu de diferentiat, cu recurente ce pot trena ani la rand si al carui tratament necesita multa experienta chirurgicala si supraspecializare.
Sesiunea a fost moderata de Prof. Peter Petros, Sidney, Australia, profesorul care a infiintat ISPP-Societatea Internationale de Pelviperineologie-si care a adus o contributie semnificativa prin conceptul sau: teoria integrativa, o abordare ce porneste de la investigarea cauzelor incontinentei urinare plecand de la sursa, respectiv alterarea elasticitatii tesuturilor, ceea ce necesita o abordare sistemica de reparare a acestui mecanism.
Profesori renumiti, ce au patentat tehnici chirurgicale care fac istorie de peste 20 de ani in tratamentul prolapsului, precum: Prof. Dr. Delorme, din Franta si a sa tehnica de utilizare a bandeletei transobturatorii in tratamentul incontinentei urinare de efort, Prof. Dr. Klaus Goeshchen, Germania si al sau tratament de “tethered vagina syndrome” prin utilizarea grefei tip Martius au prezentat audientei rezultatele activitatii lor si cazuri dificile ce au suscitat interesul audientei
In cadrul sesiunilor live au fost prezentate noi tehnici laparoscopice de tratament al prolapsului de catre Dr. Burghard Abenstein , medic reputat in chirurgia pelvica din Austria si Dr. Peter von Theobald, chirurg ce a adus in atentie avantajele colposacropexiei prin utilizarea meselor sintetice.
Modalitatile de investigare imagistica a prolapsului si aplicatiile diverse in interventiile chirurgicale ghidate au constituit o alta tema interesanta, sustinuta de Prof. Santoro din Italia. Ecografia, prin diferite modalitati de abord -abdominal, transperineal, endovaginal sau endorectal- este menita sa ajute si sa ghideze chirurgul in a vizualiza in dinamica planse pelvic, pentru a lua cea mai buna decizie in diferite etape ale interventiei.
Ca promotor in Romania al ecografiei transperineale in tratamentul prolapsului, am apreciat prezentarea Prof. Santoro, care a subliniat beneficiile metodei, o investigatie pe cat de simpla, pe atat de benefica din punct de vedere al monitorizarii si evaluarii statusului pre-, in timpul si post-interventii de prolapse.
Echipa noastra a prezentat o lucrare despre utilizarea meselor de polipropilena in chirurgia prolapsului, punctand avantajele metodei si setand standarde in ce priveste utilizarea acestora, dar si limitele. Obiectivele urmarite in chirurgia prolapsului trebuie privite din start pe termen mediu si lung. Iata un motiv in plus, pentru care am adus in discutie necesitatea setarii de catre chirurg a unui scor de aderenta, “Bratila Adhension score”, care poate oferi date si ghidaj chirurgului in vederea eficientizarii procedurii si limitarii complicatiilor in timpul si post-interventie.
Abordarea prolapsului si incontinentei urinare comporta viziuni si tehnici diferite, metodele se rescriu de la an la an si diferit, in functie de experienta si cazurile pacientelor, din diferite tari si zone ale lumii. Vremurile chirurgiei de masa sunt pe final, ca o concluzie a acestui eveniment, ce a reunit experienta din intreaga lume, putand spune cu certitudine ca si in chirurgia prolapsului ne indreptam catre abordarea personalizata si predictiva. Personalizarea tratamentului in functie de calcularea tuturor factorilor ce determina simptomatologia, de un intreg tablou clinic, de factori in dinamica si complicatii ce trebuie previzionate chiar din T0, toate aceasta devin cheia rezolvarii cazurilor de prolaps, insotit sau nu de incontinenta urinara.
“In calitate de Presedinte al “Societatii Romane de uroginecologie” si organizator al acestui congres, am fost onorata de participarea unor reputati specialisti din domeniul uroginecologiei si chirurgiei conexe domeniului. Evenimentul s-a constituit ca un spatiu de discutii multidisciplinar, un schimb de opinie si experienta relevanta din diferite zone ale lumii, intre specialisti care s-au intalnit de-a lungul carierei cu o cazuistica de o mare complexitate. Am fost bucurosi, ca organizatori, sa punem Romania pe harta evenimentelor medicale ale acestui domeniu al pelviperineologiei si sa venim cu noutati si informatii up-gradate la nivelul marilor centre de referinta ale lumii.”
Prof. Dr. Elvira Bratila
Presedinte al “Societatii Internationale de Pelviperineologie” din Romania