PROF. DR. ELVIRA BRĂTILĂ: „ÎN PELVIS SE GĂSESC LA FEL DE MULȚI NERVI CA ÎN CREIER“

Prof. dr. Elvira Brătilă: „În pelvis se găsesc la fel de mulți nervi ca în creier“

Prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, șefa Clinicii medicale II în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” și coordonatoarea Endomedicare Academy, consideră că endometrioza este o problemă atât de complexă, încât nu se poate rezolva doar prin intervenție chirurgicală. Iată care sunt provocările unui expert în chirurgie pelvică și cât cântărește educația pacientelor în succesul tratamentului.

„Femeile cu endometrioză sunt femei curajoase, sunt femei care luptă cu boala, unele de foarte mulți ani, luptă cu durerea cronică, cu intervenții chirurgicale repetate”, spune prof. dr. Elvira Brătilă despre pacientele cu care lucrează îndeaproape de 15 ani. Și le cunoaște, își înțelege bine pacientele, știe că, în cazul acestei boli, care se aseamănă din multe puncte de vedere cu cancerul, „sunt foarte mulți factori care se combină și acționează ca picătura chinezească, an de an. Și atunci e normal să îți modifice starea de spirit și modul în care reacționezi față de cei din jur“.

În plus, știe că empatia medicului nu înseamnă să plângă alături de pacientă, să o compătimească, pentru că nu de asta are nevoie. Un medic cu adevărat empatic este acela care se gândește ce poate să-i ofere mai bun pacientei, ce poate să-i ofere ca îngrijire medicală, cel mai bun serviciu medical.

Tratament complex pentru endometrioză: chirurgia e doar o parte

SmartLiving: Coordonați un Centru de Excelență pentru tratarea endometriozei. Ce presupune astăzi, tratamentul endometriozei și ce specialiști sunt implicați?

Prof. dr. Elvira Brătilă: Este vorba despre o echipă încă de la momentul diagnosticului, când poți să ai nevoie de un imagist, de exemplu, specialist în imagistică prin rezonanță magnetică, cu protocol de endometrioză. Este vorba și despre o echipă care poate să fie necesară în abordul chirurgical al acestei boli, unde pot fi implicați specialiști în chirurgie generală, urologie, de la caz la caz, sau chiar în chirurgie cadiovasculară. Am avut și situații de acest tip. De asemenea, există o echipă care urmărește pacientele, pe termen lung, fie că sunt operate sau nu.

Mă refer aici la specialist în reproducere umană asistată – pentru că sunt femei tinere care își doresc obținerea unei sarcini – specialiști în nutriție, psiholog – chiar avem doi psihologi în echipă, acum – la fizio, kinetoterapeut.

Este o echipă foarte bine dezvoltată și pe care am dezvoltat-o în timp, tocmai ținând cont de cerințele pacientelor și înțelegând foarte bine boala.

Sursa: smartliving.ro