Endometrioza este o afecțiune caracterizată prin prezența țesutului endometrial în afara mucoasei uterine, localizat frecvent pe suprafața externă a uterului, ovarelor, trompelor uterine, peretelui abdominal sau intestinelor.
Simptomele frecvente ale endometriozei includ dureri pelvine intense, dismenoree (menstruații dureroase), dispareunie (durere în timpul actului sexual), probleme de fertilitate, oboseală, dureri de spate, balonare, constipație și diaree. Din cauza faptului că aceste simptome pot fi nespecifice, diagnosticul este adesea întârziat.
In regiunile precum America de Nord, Australia și Europa, prevalența endometriozei la femeile aflate la vârsta reproductivă este de aproximativ 1-5%.
Opțiunile de tratament pentru endometrioză sunt limitate. Medicamentele fără prescripție pot fi utilizate pentru a diminua durerea acută, în timp ce tratamentele hormonale se concentrează pe suprimarea producției endogene de estrogen și includ progestative, contraceptive orale combinate, agonişti și antagonişti ai hormonilor de eliberare a gonadotrofinelor, analogi de testosteron și inhibitori de aromatază. Terapiile de modulare hormonală, cum ar fi hormonii de eliberare a gonadotrofinelor, utilizați pentru reprimarea funcției ovariene, nu sunt recomandate pacientelor care sunt însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate. În cazurile severe, se recurge la excizia laparoscopică sau chiar la histerectomie pentru a gestiona durerea asociată cu endometrioza.
Citeste articolul complet pe elginmed.ro