Endometrioza este o afecțiune dificilă, care ne afectează nu doar sănătatea fizică, ci și starea emoțională și relațiile cu cei din jur. Multe dintre noi ne-am confruntat cu dificultăți în a împăca cerințele acestei boli cu relațiile noastre, fie că vorbim despre partener, familie sau chiar mediul de lucru. Endometrioza este departe de a fi un „partener” prietenos, iar viața cu această afecțiune poate fi extrem de solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.
Adela, psiholog și #EndoWarrior, împărtășește din experiența ei și oferă sfaturi practice despre cum să păstrăm o dinamică sănătoasă în cuplu, chiar și atunci când trăim cu endometrioza:
„Voi încerca să răspund la cât mai multe dintre preocupările voastre legate de durere și să vă ofer sfaturi utile pentru a le gestiona eficient. Am întâlnit multe cazuri dificile, în care, din păcate, nu au existat soluții, așa că îmi propun să vă arăt cum să evitați situațiile ireversibile.
Din nefericire, odată cu apariția durerii și a stării de rău, încep să apară și problemele în cuplu, familie, la locul de muncă și în societate. Mai grav este că, până ajungem să primim un diagnostic și să înțelegem cu ce ne confruntăm, poate trece foarte mult timp. Aici apare frustrarea și întrebarea: ‘Ce este în neregulă cu mine?
După ce primim diagnosticul, apar și problemele financiare. În multe țări, din păcate, nu există un sistem de decontare pentru această boală, iar pentru toate cheltuielile (consultații, investigații, analize, medicamente, operații), trebuie să plătim din buzunar. Acest lucru duce adesea la alte discuții și tensiuni în familie sau cu partenerul.
Citeste articolul complet pe elginmed.ro