Chistul de ovar

  Anatomie chist ovarian

 

anatomie-chist-ovarian

  Chisturile ovariene reprezinta o afectiune frecventa a femeilor de varsta fertila si sunt formatiuni pline cu lichid delimitate de o capsula proprie. Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat in timpul vietii si majoritatea sunt de mici dimensiuni.

  Sunt doua tipuri principale:

 • Chisturi functionale (tipul cel mai frecvent) – apar ca urmare a functionarii normale a ovarului formandu-se ca parte a ciclului menstrual, cel mai frecvent se remit spontan
 • Chisturi patologice: ce pot fie benigne, fie maligne (cancer)

  Simptomatologie

  Chisturile ovariene functionale sunt de obicei inofensive, nu produc simptome si dispar fara tratament si sunt descoperite de obicei in timpul unei examinari pelvine de rutina. Cu cat chistul ovarian este mai mare cu atat este mai probabil ca el sa produca simptome.

  Chisturile voluminoase pot produce :

 • Durere sau discomfort abdominal;
 • Balonare sau aparitia unei formatiuni intraabdominale;
 • Modificari ale ciclului menstrual;
 • Modificari ale pilozitatii corporale;
 • Cresterea frecventei mictionale, durere la defecatie;

  Anumite forme de chisturi pot fi insotite de simptome aditionale:

 • In endometrioze – durere pelvina si de spate;
 • In sindromul de ovar polichistic – crestere in greutate, acnee, infertilitate;

  Simptomele se pot modifica in caz de aparitie a complicatiilor:

 • Torsiunea: chistul se rasuceste in jurul pediculului ducand la intreruperea circulatie sagvine si aparitia durerilor in abdomenul inferior
 • Ruperea chistului: duce la aparitia durerilor severe in abdomenul inferior, durerea depinzand de continutul chistului si daca exista sau nu sangerare

  Etiologie

  Chisturile functionale:

 • Chisturile foliculare: sunt cele mai frecvente. Ovulul, celula sexuala feminina se dezvolta la nivelul ovarului intr-o structura numita folicul. Folicului contine un lichid ce protejeaza ovului si care este eliminat in momentul ovulatiei (eliberarii ovului din folicului). Daca nu se produce ruptura folicului si eliberarea ovulului, folicului creste in dimensiuni si se umple cu lichid – chist folicular. De cele mai multe ori dispare fara tratament in cateva saptamani.
 • Chisturile luteinice: sunt mai rare, si se dezvolta in testul restant in urma ovulatiei (corp galben sau corpus luteum). Frecvent se remit spontan in cateva luni dar uneori se pot rupe ducand la sangerare interna si durere brusca.

  Chisturile patologice:

 • Chistul dermoid – poate contine o varietate de tesuturi ca par, tesut epitelial, dinti, etc. Necesita interventie chirurgicala.
 • Chistadenomul – se dezvolta din tesutul ce acopera exteriorul ovarului. Sunt de mai multe tipuri putand avea continut lichidian sau mucinos. Pot ajunge la dimensiuni gigante. Nu au in mod obisnuit caracter malign dar necesita interventie chirurgicala.
 • Endometriomul – Sunt chiste care se formeaza din tesut endometrial (tesutul ce captuseste interiorul uterului) si care invadeaza ovarul. Raspund la modificarile hormonale lunare din cadrul ciclului menstrual, chistul umplandu-se cu sange. Continutul are un aspect ciocolatiu. In cadrul endometriozei pot fi prezente mai multe endometrioame. Frecvent asimptomatce pot fi durereoase in timpul menstruatie sau in timpul contactului sexual.
 • Sindromul ovarelor polichistice – Femeile la care ovulatia nu se produce in mod regulat pot prezenta chiste multiple. Ovarele sunt adesea marite de volum cu multe chisturi situate sub o capsula ovariana ingrosata. Sunt multi factori care duc la aparitia acestui sindrom, chisturile ovariene fiind doar un aspect al acestei afectiuni.

  La femeile sub 30 de ani, chistul dermoid este cel mai frecvent tip de chist patologic iar la cele peste 40 de ani, chistadenoamele sunt cele mai frecvente tipuri de chisturi patologice

 Tratament

  Tratamentul variaza in functie de varsta, aspectul si marimea chistului, simptomatologie. In unele cazuri se indica doar examenul ecografic periodic, asa cum este cazul chistelor functionale mici (2-5cm) la femeile in premenopauza, majoritatea acestor chisturi remitandu-se spontan. In cazul unui chist functional de mari dimensiuni insotit de simptomatologie se poate prescrie un tratament anticonceptional.

  Femeile cu chisturi ovariene ce au trecut de menopauza sunt monitorizate ecografic si prin determinarea CA125 din sange. Conduita depinde de marimea chistului, aspectul ecografic si evolutia acestuia. Riscul de aparitie a unui cancer este mic in cazul chisturilor mici unilaterale, mai mult de jumatate din aceste chisturi remitandu-se in 3 luni.

  Femeile in postmenopauza necesita examen ecografic periodic pentru 4 luni dupa ce chisturile s-au remis.

  Daca chistul este mare sau duce la aparitia diferitelor simptome se recomanda inlaturarea acestuia. Uneori se indica interventia chirurgicala in cazul in care nu este posibil sa se precizeze natura benigna sau maligna a acestuia fara examen histopatologic (la microscop).

  Interventia chirurgicala se poate efectua in doua moduri sub anestezie generale:

 • laparoscopic;
 • deschis (laparotomie);

Tratament – Laparoscopie

  Este o interventie minim invaziva in care instrumentele chirurgicale sunt introduse in abdomen, destins in prealabil prin insuflatie de CO2, prin 3 sau uneori 4 incizii de aproximativ 1 cm. Interventia este vizualizata pe un ecran pe care sunt afisate imaginile capturate de laparoscop. Inciziile sunt suturate cu fir resorbabil, interventia durand aproximativ 30 de minute in functie de marimea si tipul chistului.

  Majoritatea pacientelor pot parasi spitalul ziua urmatoare.

  Acest tip de tratament reprezinta metoda chirugicala optima deoarece este mai putin dureroasa, pastreaza fertilitatea si reintegrarea este rapida.

  Tratament – Laparotomie

Daca probabilitatea ca un chist ovarian sa fie malign este mare se prefera interventia deschisa – laparotomia. In acest caz se practica o incizie transversala a pereteului abdominal in regiunea pubica. Chistul este extirpat si se trimite la laborator pentru a verifica daca este malign. Perete abdominal sectionat este suturat in straturi anatomice.

Necesita internare pentru mai multe zile.

Daca chistul se dovedeste a fi malign in cadrul interventiei se vor inaltura ambele ovare, uterul, marele epiploon si anumiti nodului limfatici.