Cum se poate practica o operație laparoscopica?

  Pentru a realiza astfel de operatii este necesar un sistem care cuprinde un sistem de vizualizare si un sistem operator. Sistemul de vizualizare include un telescop care permite o magnificatie a imaginii de piana la 10 ori,  care are atasata o camera video de înaltă definitie prin care imaginea este transmisă la doua monitoare pentru chirurgului operator si ajutor. Instrumentele chirurgicale de lucru au dimensiuni de 1,5-2cm fiind montate pe tije de 35-45cm lungime prin care pot fi manevrate. Instrumentele sunt introduse in abdomen prin incizii de 5-10mm cu ajutorul unor tuburi de ghidaj cu diametrul puțin mai mare ca al instrumentelor.  De regula sunt necesare 2-3 instrumente cu ajutorul carora se poate diseca, tăiat si coase ca si in chirurgia deschisă.

  Pentru a avea o buna vizibilitate in cavitatea abdominala se folosește o sursa de lumina adoptată la telescop si un sistem de insuflare a dioxidului de carbon care destinde peretele abdominal.

  Chirurgul care operează laparoscopic are un antrenament special pentru ca spre deosebire de operatiile deschise unde vederea este tridimensionala in chirurgia laparoscopica vederea este bidimensionala.